EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

Siria se îndreaptă spre un război civil

0

Armata şi serviciile de securitate siriene au pierdut monopolul violenţei. Grupuri ale opoziţiei siriene s-au înarmat şi hărţuiesc forţele guvernamentale, asasinatele se multiplică de ambele părţi, iar la Homs, unul din bastioanele revoltei, se trăieşte o situaţie similară unui război de joasă intensitate.

După şase luni de proteste împotriva lui Bashar al Assad şi de reprimare militară oraşele se fragmentează în grupuri religioase înfruntate, notează miercuri (05 octombrie 2011) ziarul El Pais.

La Rastan, unde armata a recuperat controlul după mai multe zile, 3.000 de persoane au fost arestate, potrivit surselor opoziţiei. Este imposibil să se verifice datele, pentru că guvernul sirian nu permite accesul ziariştilor în zonele de conflict.

La Homs şi în întreaga provincie se percepe fenomenul dezertărilor între soldaţi: în jur de 500 – 700 de membri ai armatei, între care şi un colonel, au trecut în opoziţie şi ajută la organizarea grupurilor care consideră că doar rebeliunea armată poate pune capăt regimului. ONU contabilizează 2.700 de morţi de la începerea revoltei, dintre care 700 corespund soldaţilor şi poliţiştilor.

Grupurile care cer demisia lui Bashar al Assad şi căderea regimului baasist au format duminică la Istanbul un Consiliu Naţional Sirian /CNS/ ai cărui 190 de membri, conduşi de un secretariat general de 29 de persoane, vor fi aleşi peste câteva săptămâni.

Obiectivul este să unească, sau cel puţin să coordoneze, forţele care rezistă în interiorul ţării cu organizaţii ale opoziţiei din străinătate.

Diversitatea ideologică a CNS – care alătură membri ai Declaraţiei de la Damasc, partidului islamist radical Fraţii Musulmani, Comitetelor Coordonării Locale şi partidelor kurde, face dificilă stabilirea unui leadership unificat.

Opoziţia este formată covârşitor din musulmani suniţi, în timp ce alauiţii /care compun nucleul regimului, inclusiv preşedintele şi familia sa/ alături de creştini, sprijină aproape unanim guvernul.

Un simptom al descompunerii sociale sunt asasinatele selective. Au fost asasinaţi un medic alauit acuzat de opoziţie că lucrează ca delator pentru forţele guvernamentale, un presupus confident al poliţiei şi un profesor universitar foarte activ în protestele împotriva guvernului.

Şi, un asasinat semnificativ: Saria Hassoun, fiul marelui muftiu Ahmad Baddredine Hassoun împuşcat în timp ce conducea maşina. Marele muftiu este un aliat apropiat lui Bashar al Assad, care la funeraliile fiului său, l-a elogiat pe preşedinte ca pe „un mare lider”.

Suniţii au salutat asasinatul, considerând că marele muftiu şi familia lui trăiesc în lux datorită corupţiei şi recompenselor regimului. O sursă a ziarului The New York Times, din Homs, asigură că oraşul s-a divizat în grupuri religioase ostile, mai ales sunite şi alauite şi este frecvent să vezi cetăţeni înarmaţi.

Cele două grupuri se evită de teama atacurilor sectare, iar armata a stabilit puncte de control pentru a le separa. Guvernul şi opoziţia se acuză reciproc de instigarea la violenţa sectară.

Deocamdată, revolta nu a afectat semnificativ Alepo şi Damascul, centre comerciale şi principalele oraşe ale ţării. Homs, Deraa şi alte localităţi importante ale revoltei trăiesc din industrie şi agricultură, activităţi prejudiciate de politicile de liberalizare ale regimului.

Criza afectează întreaga ţară şi economia se apropie de colaps. Sancţiunile UE, mai ales cele privind comerţul cu petrolul, au scăzut drastic încasările statului. Guvernul, care a impus restricţii severe asupra importurilor, a aprobat un buget de 26 de miliarde de dolari pentru 2012, reprezentând jumătate din PIB, pentru a face faţă cheltuielilor în materie de securitate precum şi subvenţiilor şi creşterilor salariale prin care vrea să atragă sprijinul populaţiei.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.