EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Sistemul de sănătate din sudul Italiei, infiltrat de mafie

0

Preţul plătit cu viaţa de pacienţi din spitale pentru corupţia extinsă şi activitatea mafiei infiltrată în sistemul de sănătate din sudul Italiei a fost evidenţiat de un raport parlamentar, care sugerează că aproape jumătate din decesele din ţară au survenit în două regiuni dominate de mafia – Sicilia şi Calabria -, informează ziarul britanic The Independent în ediţia de miercuri (05 octombrie 2011).

Există 126 de decese suspecte survenite în spitale din Sicilia şi Calabria, dintr-un total de 276 la nivel naţional, în ultimii doi ani, cu începere din aprilie 2009, potrivit raportului coordonat de deputatul Leoluca Orlando.

Atât Sicilia cât şi Calabria sunt afectate de corupţia mafiei. Experţii au avertizat ani de zile că spitalele lor oferă îngrijire de sănătate aflată în mod periculos sub standarde, în contextul în care mafioţii îşi însuşesc banii.

Se crede că mafia face milioane din preluarea unor contracte majore ce merg la companii pe care le conduce sau le are în proprietate – adesea în schimbul unor bunuri sau servicii de proastă calitate, sau chiar fără a oferi nimic.

Orlando a afirmat că investigaţiile privind decesele suspecte din spitale vor continua. „Stabilirea adevărului este o obligaţie morală pe care o datorăm victimei şi familiei sale şi de asemenea cetăţenilor care continua să aibă încredere în sistemul de sănătate public”, a spus el.

Corrado De Rosa, autorul expunerii despre mafia ”Medicii Camorreľ’, a declarat: „Îngrijirea medicală din sud se confruntă cu probleme serioase, deoarece politicienii nu ştiu cum să o administreze în mod corespunzător şi din cauza complicităţii cu mafia.

„Acest lucru face ca situaţia financiară să se înrăutăţească şi mai mult iar serviciile de sănătate reduc calitatea îngrijirii pe care o acordă, deoarece nu au primit suficienţi bani”, a precizat el.

Purtătorul de cuvânt privind sănătatea regională din Sicilia, Massimo Russo, a criticat raportul deoarece, a spus el, nu toate cazurile au fost confirmate ca fiind decese rezultând din neglijenţă medicală. „Acest lucru este foarte nepotrivit, deoarece creează un climat de neîncredere, ce încurajează pacienţii să-şi piardă încrederea”.

În 2007, guvernatorul Calabriei, Agazio Loiero, a închis secţii şi a declarat „starea de urgenţă” în sistemul de sănătate din regiunea sa, cerând totodată intervenţia statului pentru a combate corupţia. Intervenţia sa a urmat după o serie de decese suspecte în spitale din Calabria, printre care mai multe la Spitalul Vibo Valentia. Un caz care a făcut vâlvă a fost cel al adolescentei de 16 de ani, Eva Ruscio, care a murit în spital, la doar două zile după o operaţie de rutină de scoatere a amigdalelor.

Expertul în mafia, Francesco Grignetti, a scris la vremea respectivă în ziarul La Stampa: „Lucrul care a nenorocit-o pe Eva are un nume precis: ‘Ndrangheta’ (mult temutul sindicat al criminalităţii calabreze)”.

Un raport privind milioanele lipsă din sistemul de sănătate, elaborat de Garda de Finanţe, poliţia ataşată Ministerului de Finanţe din Italia, a concluzionat: „Ndrangheta nu a infiltrat pur şi simplu Spitalul Vibo Valentia, ci mai degrabă l-a condus efectiv”.

Guvernatorul Loiero a mai precizat că, parţial, de blamat sunt şi unii medici indolenţi şi incapabili.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.