Taurus G4, avionul electric care a câştigat cel mai mare premiu din istoria aviaţiei

0

– NASA a acordat cel mai mare premiu din istoria aviaţiei unui avion electric după ce echipa sa a proiectat o ambarcaţiune care a zburat 321 de kilometri în două ore, relatează Daily Mail.

Premiul în valoare de 1,35 milioane de dolari a fost înmânat echipajului din avionul Taurus G4 (foto) proiectat de colectivul de la Pipisterl – USA.

Taurus G4 a fost în competiţie cu alte două ambarcaţiuni în cadrul finalei „Întrecerea Zborului Ecologic CAFE”, eveniment susţinut de NASA, care a urmărit să facă transportul aerian ecologic o realitate.

Un al doilea premiu de 120.000 de dolari a fost acordat echipei e-Genius din California, în timp ce un al treilea participant, cu un avion alimentat de benzină, echipa Phoenix Air din Florida, a plecat cu mâna goală.

În etapele de început s-au înscris în jur de 14 echipe cu avioane alimentate în general de motoare electrice, combustibili bio, şi motoare cu benzină, dar echipele care au câştigat cele două premii au avut aeronave electrice.

Atât aeronava câştigătoare, cât şi cea de pe locul doi, au fost mult mai eficiente decât se cerea şi au încheiat competiţia cu un echivalent de puţin peste 1,90 litri de combustibil pentru fiecare pasager.

Avionul câştigător a făcut o cursă dus-întors de la aeroportul din ţinutul Sonoma şi până în Santa Rosa, California. Trebuia să zboare în jur de 320 de kilometri în cadrul concursului, însă echipajul a declarat că putea să transporte patru persoane pe o distanţă de 480 de kilometri, având în vedere sursa actuală de alimentare.

Înmânarea premiului este apogeul a mai mult de doi ani de proiectare a aeronavei, dezvoltare şi testare pentru echipe, care împreună au cheltuit mai mult de 4 milioane de dolari pentru a câştiga acest concurs.

CAFE (Comparative Aircraft Flight Efficiency) organizează această competiţie în urma unei înţelegeri cu NASA, care în mod frecvent se foloseşte de astfel de concursuri pentru a încuraja implementarea a noi idei în programele sale de cercetare tehnologică pentru zborul spaţial şi aeronautică.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.