UNSAR: Sistemul de sănătate din România a ajuns la un deficit de circa 3 miliarde lei, în 2011

Deficitul bugetar al sistemului de sănătate din România a ajuns, în 2011, la aproximativ trei miliarde de lei, în pofida creşterii continue a cheltuielilor cu sănătatea din Produsul Intern Brut /PIB/, potrivit datelor prezentate, joi, în cadrul unei conferinţe de specialitate, de către Rangam Bir, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România /UNSAR/.

„Sistemul de sănătate din România se află în stadiul unei subfinanţări cronice. În pofida creşterii continue a procentului cheltuielilor cu sănătatea raportat la PIB, deficitul bugetar în sănătate a crescut de la an la an. Acesta a ajuns, în 2011, la 2,5-3 miliarde de lei”, a apreciat Bir.

Acesta a adăugat că, la ora actuală, în România o persoană din România cheltuie, în medie, 0,48 euro pe an pentru asigurarea privată de sănătate, în timp ce în Polonia suma ajunge la 5 euro/an, în Ungaria – 13 euro/an, iar în Croaţia de 28 euro/an.

În acest context, şeful UNSAR estimează că în anul 2050 rata de dependenţă privind îmbătrânirea populaţiei va ajunge în România să fie de 1 la 9, adică un adult care munceşte trebuie să susţină nouă pensionari.

„Această situaţie este reprezentată de inversarea piramidei populaţiei. Noi trebuie să luăm în considerare găsirea de soluţii în următorii 35 de ani pentru a pentru a susţine acest deficit”, a spus Rangam Bir.

UNSAR organizează, joi, la Bucureşti, conferinţa cu tema „Membrii UNSAR – parteneri ai reformei sistemului de sănătate”.

Evenimentul îşi propune să dezbată aspecte ale implicării asiguratorilor privaţi în reforma sistemului medical din România, beneficiile parteneriatului public-privat în construcţia unui sistem de sănătate eficient, analiza unor sisteme europene performante de asigurări de sănătate şi a unor modele viabile pe plan local.

În cadrul conferinţei sunt aşteptaţi în calitate de vorbitori reprezentanţi ai unor instituţii cheie implicate în reforma sistemului de sănătate (Ministerul Sănătăţii, Banca Mondială, CNAS, CSA), precum şi specialişti din companiile membre UNSAR.

În prezent, UNSAR are 22 de membri ce reprezintă aproximativ 80% din piaţa asigurărilor din România. Valoarea totală a PBS /Prime Brute Subscrise, n.r./ raportată de către membrii UNSAR în 2010, aceasta a fost de 1,64 miliarde euro.

De asemenea, PBS Asigurări Generale a avut, anul trecut, o valoare de 1,3 miliarde euro, în timp ce PBS Asigurări de Viaţă a reprezentat 334 milioane euro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.