Afacerile condamnatului care s-a ascuns 10 ani la televizor au intrat la apă

Viorel Pleşcan, cel care s-a dat drept Viorel Andrei după ce a fost condamnat pentru înşelăciune, a fost transferat la Penitenciarul Rahova şi aşteaptă, pe 19 octombrie, pronunţarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a repus pe rol dosarul înşelăciunii de la Galaţi.

„Art Media Consulting“ SRL (J27/1821/2003; CUI 15979471), firma prin care făcea afaceri cel care se dădea drept Viorel Andrei la televiziunile lui Pinalti şi Ţocu din Piatra Neamţ, a înregistrat, pentru prima dată, pierderi (în anul 2010).

Fără să fi declarat vreodată, din 2006, vreun angajat, „Art Media Consulting“ SRL a avut în 2010 o cifră de afaceri de 428.497 lei, din care a raportat pierderi de 7.232 lei. SRL-ul este pe numele celei căreia el îi spunea „soţie“, Mihaela Andrei, şi îl are ca administrator pe Vasile Stafie.

Născut şi format în Galaţi, Pleşcan s-a ascuns la Piatra Neamţ, sub identitatea falsă Viorel Andrei, ca realizator de emisiuni TV. Din anul 2001, el era dat în urmărire internaţională pentru depunerea în penitenciar şi, deşi apărea frecvent la televizor, nu a fost identificat decât în februarie anul acesta, când a fost prins rulând cu 155 km/h în apropiere de Râmnicu Sărat. Dacă nu ar fi fost prins încă timp de trei ani, pedeapsa s-ar fi prescris, iar el scăpa de condamnare.

Când a fost capturat în judeţul Buzău, Viorel Pleşcan a prezentat poliţiştilor mai întâi permisul de conducere al fostului parlamentar Răzvan Bobeanu, de la care îl sustrăsese şi care îl declarase nul, apoi o copie xerox falsificată după o carte de identitate, cu numele Viorel Andrei.

Pentru că nu a reuşit să îi convingă pe oamenii legii că este Bobeanu sau Andrei, Pleşcan s-a ales cu un nou dosar, în care este cercetat pentru conducere fără a poseda permis de conducere, pentru fals privind identitatea şi uz de fals.

El a fost încarcerat, mai întâi pentru a ispăşi pedeapsa pentru înşelăciune, în Penitenciarul Focşani. În judeţul Vrancea, el a mai fost „erou“ în două dosare penale. Unul a fost deschis de el, la Tribunalul Vrancea, în încercarea de a ieşi din închisoare, contestând executarea pedepsei.

Însă la 30 mai, Viorel Pleşcan a retras acţiunea şi astfel instanţa a închis cazul. Un alt dosar a fost deschis de oamenii legii, la Judecătoria Râmnicu Sărat, unde este judecat pentru „infracţiuni privind circulaţia pe drumurile publice (O.U.G nr. 195/2002) art. 86 alin. 1“.

Următorul termen de judecată a fost stabilit la 18 octombrie, după mai multe amânări, două dintre acestea fiind pentru că „inculpatul arestat în altă cauză“ nu fusese adus la instanţă de la Penitenciarul Rahova.

O altă acţiune în instanţă a lui Viorel Pleşcan s-a consumat la Curtea de Apel Galaţi, care însă a  respins ca tardiv sau inadmisibil apelul peste termen la condamnarea pentru înşelăciune.

Având drept de recurs, condamnatul a uzat de această cale la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. A pierdut şi aici, instanţa supremă considerând nefondat recursul: „respinge, ca nefondat, recursul declarat de recurentul condamnat Pleşcan Viorel împotriva deciziei penale nr.120/A din 27 aprilie 2011 a Curţii de Apel Galaţi, Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori. Obligă recurentul condamnat la plata sumei de 550 lei cu titlul de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 50 lei, reprezentând onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu până la prezentarea apărătorului ales, se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă“.

Totuşi, fostul realizator de emisiuni sub identitate falsă a obţinut un succes parţial la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care i-a admis cererea de repunerea pe rol a dosarului în care a fost condamnat pentru înşelăciune.

Aici el are calitatea de „contestator condamnat (recurent inculpat)“, iar alte 7 persoane, cele înşelate, sunt intimate, parte civilă. Instanţa a anunţat, iniţial, că se va pronunţa miercuri, 5 octombrie, dar la acea dată a amânat comunicarea deciziei pentru data de 19 octombrie.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.