EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Anca Boagiu: România sprijină revizuirea politicii europene în transporturi

0

Ministrul transporturilor şi infrastructurii, Anca Boagiu, a reiterat joi (06 octombrie 2011), în cadrul reuniunii Consiliului de Miniştri ai Transporturilor din UE, dar şi în cadrul întâlnirii cu Siim Kallas, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar responsabil pentru problematica transporturilor, că România sprijină revizuirea politicii europene în domeniul transporturilor (TEN-T) în măsura în care operaţionalizarea reţelei centrale şi a celei globale va fi condiţionată de finanţarea echilibrată a statelor membre, asigurându-se în acelaşi timp posibilitatea conectării reale a statelor de la frontiera UE cu statele terţe, membre ale Parteneriatului Estic.

În cadrul dezbaterilor din Consiliul TTE pe marginea Comunicării Comisiei Europene privind „UE şi regiunile sale învecinate: o abordare reînnoită în privinţa cooperării în domeniul transporturilor”, ministrul Anca Boagiu a precizat că „interconectarea reţelelor de transport, identificarea şi rezolvarea legăturilor-lipsă, substanţierea axelor de transport pan-europene ce depăşesc graniţele UE sunt precondiţii pentru crearea unei pieţe deplin integrate ce include vecinii noştri estici. Ele sunt cu atât mai importante pentru noi cu cât sperăm că Republica Moldova va primi, imediat ce va fi fezabil, o perspectivă de aderare similară Balcanilor de Vest. Dorim să reafirmăm, în acelaşi timp, importanţa ca extinderea oportunităţilor de accelerare a legăturilor de transport să se facă în paralel, şi în egală măsură, cu asistarea statelor din vecinătatea estică în atingerea standardelor de siguranţă şi securitate europene – în toate domeniile: aerian, naval, rutier etc. Piaţa internă funcţionează nu doar pentru că putem merge fără oprelişti din Lisabona la Atena, ci şi pentru că ştim că putem călători în condiţii egale sau comparabile de securitate. Acelaşi criteriu trebuie să se aplice şi vecinilor noştri, cu atât mai mult cu cât este şi în beneficiul lor imediat.”

În cadrul întâlnirii bilaterale cu ministrul român al transporturilor, vicepreşedintele Comisiei Europene, Siim Kallas, a făcut o scurtă prezentare a procesului de negociere a TEN-T de până la acest moment şi a implicaţiilor în ceea ce priveşte modul de finanţare pentru diferite proiecte.

În urma propunerilor Comisiei Europene, fondurile europene disponibile pentru finanţarea TEN-T vor fi în principal următoarele: Connecting Europe Facility (CEF) – 22 miliarde euro- destinată cu precădere reţelei centrale (core network), Fondul de Coeziune (FC) – 10 miliarde euro disponibile pentru reţeaua centrală (core network) şi 24 miliarde euro disponibile pentru restul reţelei.

„România susţine operaţionalizarea reţelelei centrale şi a celei globale sub rezerva finanţării echilibrate a proiectelor promovate de statele membre. Împreună cu Comisia Europeană trebuie să ne asigurăm că revizuirea politicii europene de transport va sprijini dezvoltarea economică a statelor membre de la frontiera şi a celor din vecinătatea Uniunii Europene, pentru a nu afecta şansele noastre de a ne conecta cu statele terţe ale Politicii Europene de Vecinătate, inclusiv cu cele membre ale Parteneriatului Estic”, a precizat Boagiu.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.