Bulgarii vor vota cu buletine care depăşesc un metru lungime

În unele oraşe din Bulgaria buletinele de vot pentru alegerile locale programate pentru data de 23 octombrie vor depăşi un metru în lungime, titrează joi (06 octombrie 2011) ziarele sofiote 24 Ceasa şi Standart.

În oraşele Plovdiv, Varna şi Ruse, pentru participarea la alegerile locale s-au înscris aproximativ 50 de formaţiuni politice. Potrivit regulamentului, buletinele pentru alegeri locale ar trebui să conţină numele tuturor candidaţilor pentru consilieri locali şi, din această cauză, hârtiile în aceste trei localităţi vor ajunge până 1,2 de metri, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Comisiei Electorale Centrale, Biser Troianov. El a spus că buletinele de vot pentru consilieri locali în capitala Sofia vor de aproximativ un metru.

Lungimea buletinelor nu va fi însă singură problemă pentru alegători: literele cu care vor fi scrise numele partidelor şi candidaţilor pentru consilieri locali vor fi foarte mici şi se pare că unii vor avea nevoie de lupă pentru a citi exact ce scrie pe buletin, notează Standart.

Reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale afirmă că folosirea literelor mici s-a impus pentru că altfel buletinele în unele localităţi ar fi ajuns la peste 2 metri.

Ei susţin că numele candidaţilor şi partidelor vor fi afişate cu litere mai mari lângă intrările secţiilor de votare, astfel încât alegătorii să se poată orienta înainte de a intra în cabina de vot.

Această problemă apare doar la buletinele pentru consilieri locali şi nu la cele pentru preşedinte şi vicepreşedinte şi pentru primari, deoarece acolo candidaţii sunt mai puţini.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale şi locale în Bulgaria este programat pentru 23 octombrie, iar un eventual al doilea tur va avea loc la 30 octombrie. Aceasta este primă dată, după căderea regimului comunist în Bulgaria în anul 1989, când două tipuri de alegeri vor avea loc simultan.

Pentru participarea la alegerile prezidenţiale s-au înscris 18 de tandemuri – un candidat pentru preşedinte şi încă un candidat pentru vicepreşedinte -, în timp ce numărul candidaţilor pentru postul de primar variază de la un singur candidat, într-un sat din sud-vestul ţării, la 25 de candidaţi în capitala Sofia.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.