EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Cel mai bogat georgian din lume îşi creează propriul partid

0

Cunoscutul om de afaceri Bidzina Ivanişvili, care este unul dintre întemeietorii băncii „Creditul rusesc” şi cel mai bogat georgian din lume, intenţionează să-şi formeze un partid politic propriu, pentru a participa la alegerile parlamentare din 2012.

În opinia experţilor, apariţia unui important om de afaceri în politica georgiană va schimba distribuţia de forţe politice în Georgia, notează cotidianul rus Kommersant.

Faptul că Bidzina Ivanişvili, a cărui avere este estimată la 4,8 miliarde de dolari, intenţionează să înfiinţeze un partid politic pentru alegerile din 2012 a fost anunţat de Elza Nabahteveli, secretarul de presă al holdingului patronat de oligarh, „Cartu Group”.

Bidzina Ivanişvili este considerat în Georgia o persoană înconjurată de mister. Revenit din Rusia în patrie la sfârşitul anilor 1990, Ivanişvili s-a stabilit în regiunea natală, la vreo 200 de km de Tbilisi, ducând până de curând o viaţă retrasă şi evitând apariţiile publice. În toţi aceşti ani, Ivanişvili nu a oferit mass-media din Georgia sau din Occident nici măcar un singur interviu şi nu a comunicat cu politicieni.

Doar din când în când Ivanişvili se mai întâlnea cu Mihail Saakaşvili sau cu Patriarhul Ilia al II-lea, capul Bisericii Ortodoxe din Georgia, însă exclusiv din motive legate de activitatea sa de mecena.

Încă de pe vremea preşedinţiei lui Eduard Şevardnadze, omul de afaceri finanţează un fond de binefacere, oferind pensii reprezentanţilor intelectualităţii georgiene, unor renumiţi regizori, actori şi oameni de ştiinţă, dar şi indemnizaţii lunare colectivelor de creaţie şi ştiinţifice.

În afară de aceasta, Ivanişvili a cheltuit milioane de dolari pentru construcţia catedralei Sfânta Treime din Tbilisi şi consolidarea clădirii Teatrului „Rustaveli”, precizează Kommersant.

Prima manifestare reală a interesului lui Ivanişvili pentru politică a constituit-o declaraţia făcută în luna mai de administraţia „Cartu Group”, care conţinea critici dure la adresa formelor şi metodelor de conducere ale lui Saakaşvili.

În condiţiile în care opiniile şi programul politic concret al celui mai bogat georgian din lume nu sunt nici acum cunoscute, politicienii de la Tbilisi au primit destul de rezervat vestea privind viitoarea sa implicare în politică.

„Fiecare cetăţean are dreptul să înfiinţeze un partid şi să participe la alegeri. Atitudinea noastră va depinde de viitorul curs al lui Ivanişvili”, a declarat liderul partidului „Noua dreaptă”, David Gamkrelidze.

„Dacă se vizează sprijinirea businessului mic şi mijlociu, noi suntem cu toată inima pentru. Însă, dacă Bidzina Ivanişvii intenţionează să înfiinţeze un partid prorus pentru întărirea „vectorului nordic” în direcţia Rusiei, atunci acest lucru va fi foarte rău”, a subliniat Gamkrelidze.

O părere asemănătoare au şi liderii partidului „Producţia va salva Georgia”, care exprimă interesele marelui business, fiind considerat „partidul industriaşilor”. „Îi urăm succes, în cazul în care el /Ivanişvili/ vrea să colaboreze spre binele Georgiei”.

În schimb, laburiştii georgieni au primit cu vădită ostilitate iniţiativa lui Ivanişvili. „Nici nu cunosc vreun politician cu un asemenea nume. Ivanişvili este cunoscut doar ca un om foarte bogat”, a declarat secretarul de presă al Partidului Laburist, Gheorghi Gugava.

În ceea ce priveşte partidul aflat la putere, Mişcarea Naţională Unită, acesta manifestă o atitudine calmă faţă de începuturile politice ale lui Ivanişvili. „Să vedem ce va face, ce program /politic/ va avea şi ce va propune în mod concret”, a explicat reprezentanta filialei de la Tbilisi a partidului, Maia Beruciaşvili.

Experţii georgieni nu exclud posibilitatea ca Ivanişvili să fi ţinut cont de greşeala colegului său rus Mihail Prohorov. „Spre deosebire de Prohorov, Ivanişvili a refuzat să vină la conducerea unuia dintre numeroasele partide de dreapta care există în Georgia, chiar dacă putea face foarte uşor acest lucru.

În loc de aceasta, el a decis să creeze un partid de la zero şi să aducă în politică oameni complet noi”, constată expertul David Avalişvili, citat de Kommersant.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.