Conţinutul de umiditate din sol se va îmbunătăţi în zonele agricole din sudul, sud-estul şi estul ţării

0

Conţinutul de umiditate din sol se va îmbunătăţi în zonele agricole din sudul, sud-estul şi estul ţării, în urma precipitaţiilor prognozate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), pentru perioada 8-15 octombrie 2011.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în aceste condiţii, procesele de germinare – răsărire la culturile de rapiţă deja înfiinţate, precum şi pregătirea terenurilor pentru însămânţările la culturile de toamnă (orz si grâu) se vor desfăşura în condiţii favorabile de umiditate.

Prognoza meteorologică pentru perioada 8-15 octombrie estimează precipitaţii în toate regiunile agricole ale ţării, mai însemnate cantitativ în zonele sudice, sud-estice şi estice ale ţării, îndeosebi în intervalul 9-10 octombrie.

„În prezent, rezerva de apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) înregistrează valori scăzute şi deosebit de scăzute, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, fenomenul de secetă având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă. Aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare pâna la apropiate de optim, în nordul Transilvaniei şi nord-vestul Moldovei”, potrivit prognozei agrometeorologice publicate pe site-ul ANM.

Potrivit ANM, porumbul va înregistra maturitatea deplină (80-100%), totodată continuându-se recoltarea, iar sfecla de zahăr din principalele bazine specializate se va afla în fazele de uscare a aparatului foliar şi maturitate tehnologică, totodată fiind posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare.

În ceea ce priveşte cartofii, va fi posibilă finalizarea recoltării pe majoritatea suprafeţelor agricole în perioada următoare. Pomii fructiferi şi viţa de vie vor parcurge maturarea fructelor/boabelor şi a lemnului, recoltarea, îngălbenirea şi căderea frunzelor.

De asemenea, în funcţie de data semănatului, la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâul de toamnă) se vor înregistra fazele incipiente de germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze, continuându-se totodată semănatul. Local, pe arealele unde se vor menţine deficite ridicate de apă în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor de rapiţa se va prezenta medie şi slabă.

În condiţiile agrometeorologice prognozate, procesele biologice la culturile de toamnă şi speciile pomi-viticole vor evolua în general normal, cu excepţia terenurilor cu deficite accentuate de apa în sol şi a zonelor depresionare, unde ritmurile vegetative ale plantelor vor fi stânjenite temporar.

ANM precizează că lucrările agricole de toamnă se vor putea efectua în condiţii relativ bune, exceptând zilele cu precipitaţii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.