De ce a ales Steve Jobs numele Apple pentru compania sa

Sunt numeroase teoriile privind alegerea mărului ca simbol al companiei întemeiate de aşa-numitul guru al noilor tehnologii. Mărul muşcat poate fi simbolul noii ere: a manipulării a milioane de date care facilitează sarcinile noastre zilnice mişcând un singur deget pe ecran, notează vineri (07 octombrie 2011) ziarul ABC.

Totuşi de ce a ales Steve Jobs acest fruct ca nume şi logo pentru compania sa? Sunt numeroase teoriile, unele oficiale altele care ţin de legendă, dar niciuna clarificatoare.

Sunt unii care spun că studentul cofondator al companiei era mare fan Beatles şi a decis să aleagă numele drept omagiu adus discografiei trupei cu aceeaşi denumire. Totuşi, experţii asigură că o persoană atât de serioasă ca Jobs nu putea fi atât de lipsit de originalitate şi să copieze pur şi simplu numele.

Alte versiuni asigură că originea numelui este legată de Isaac Newton şi de teoria sa a gravităţii pe care a dovedit-o folosind acelaşi măr. Astfel încât primul logo al companiei, l-ar fi reprezentat pe Isaac Newton stând sub un mar, cu un fruct deasupra capului.

Pentru că a considerat ca desenul conţine prea multe detalii pentru a putea fi reprodus cu uşurinţă pe toate produsele Apple, Jobs l-a angajat pe Rob Janoff pentru a regândi sigla.

Unii susţin că noul logo multicolor al Apple (care face trimitere la steagul gay) ar fi o aluzie la matematicianul homosexual Alan Turing, unul din părinţii computerului modern, care s-a sinucis muşcând dintr-un măr injectat cu cianură.

Matematicianul britanic se făcuse remarcat în cel de-al doilea război mondial pentru ‘spargerea’ codurilor germane. Cariera lui a luat însă o cotitură tragică după ce s-a descoperit ca este homosexual, într-o ţară unde această orientare era pedepsită cu închisoarea. În 1954 este găsit mort, intoxicat cu cianură, lângă trupul său se afla un măr din care fusese muşcată o înghiţitură.

Mai simplă este teoria care susţine că lui Steve Jobs îi plăceau foarte mult merele sau că pur şi simplu mânca un măr în momentul în care a decis să înregistreze numele companiei.

La rândul său cofondatorul Apple, Steve Wozniak asigură că la originea mărului stă un lucru mult mai simplu decât tot ceea ce se crede: Jobs ar fi ales acest logo pentru compania sa pentru simplul fapt că un fermier din Oregón i-a sugerat acest nume.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.