EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,20 RON
(-0.1%)
GBP
5,45 RON
(-0.57%)
CHF
4,18 RON
(-0.04%)
AUD
2,99 RON
(+0.31%)
CAD
3,16 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(-0.07%)
RUB
0,06 RON
(-0.16%)
ZAR
0,30 RON
(+0.02%)
BRL
1,13 RON
(-0.39%)
CNY
0,62 RON
(-0.16%)
INR
0,06 RON
(-0.21%)

E cert. România intră în Schengen de la 1 ianuarie 2012. Cu găinile.

0

– Începând cu anul viitor libera circulaţie a ouălor de găină prin Europa va fi total bulversată. Unele ouă vor putea călători nestingherite. De pildă „ouăle nemţeşti” sau „ouăle austriece” vor beneficia de mai multe drepturi decât „ouăle poloneze” şi „ouăle italieneşti”, care riscă să fie întoarse de la graniţă, sau chiar să nu fie lăsate nici măcar să intre în magazinele propriei patrii. România nu are însă a se teme prea mult, pentru că ouăle noastre respectă în proporţie de 80%, directiva UE în materie de „Schengenul ouălor”.

Miercuri, comisarul european pentru Sănătate şi Drepturile Consumatorilor, John Dalli, a precizat că de la 1 ianuarie 2012 va intra în vigoare legislaţia care interzice comercializarea ouălor crescute în baterii învechite. Asta înseamnă că de anul viitor cetăţenii UE vor consuma ouă „mai puţin stresate” decât până în prezent. Fermierii care-şi cresc găinile în condiţii de stres extrem au avut 12 ani de tranziţie în care să-şi retehnologizeze exploataţiile, scrie România Liberă.

Cei care s-au culcat pe-o ureche şi nu au investit în achiziţia de cuşti moderne vor putea să-şi vândă ouăle în continuare, dar nu către consumatori, ci doar către procesatorii industriali care produc praf de ou, gălbenuş lichid pasteurizat sau alte alimente. Acest compromis e rezultatul final unor furtunoase dispute între statele membre mai leneşe şi cele care au investit masiv în modernizarea fermelor de păsări.

Ca să-i împace pe toţi, iniţial CE propusese limitarea circulaţiei ouălor provenite de la cuşti neîmbunătăţite, care să primească interdicţie la export, dar să poată fi totuşi vândute la intern. State ca Germania şi Austria, care nu mai au pe teritoriul lor nici măcar o baterie învechită, au protestat vehement, invocând concurenţă neloială din partea unor ţări ca Polonia, unde 90% din păsări sunt chinuite în baterii vechi. Olanda s-a înfoiat şi ea, propunând ca orice fermier prins că-şi stresează găinile în cuşti să primească 19.000 euro amendă sau şase luni de muncă în folosul comunităţii.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.