Grecia: ministrul german al economiei vrea ca nicio ţară să nu plece din zona euro

Ministrul german al economiei Philipp Roesler a declarat joi (06 octombrie 2011) că el vrea ca nicio ţară din zona euro să nu abandoneze moneda unică, adăugând că membrii bogaţi „cei mai puternici” ai blocului „trebuie să îi ajute pe cei slabi” şi săraci, „dar pe baza unei prudenţe economice şi stabilităţi financiare”, promiţând în acelaşi timp solemn investiţii în Grecia, informează Reuters şi Associated Press.

„Vrem să păstrăm toate ţările din zona euro în interiorul zonei euro”, a declarat Roesler în timpul unei vizite la Atena în fruntea unei delegaţii formate din aproximativ 70 de antreprenori germani ce doresc să facă afaceri în Grecia.

Afirmaţiile lui Philipp Roesler au fost făcute în timp ce guvernul grec se pregăteşte să suspende mii de funcţionari publici ca parte a măsurilor de austeritate ce vizează prevenirea întrării ţării în incapacitate de plată ce ar putea tulbura economia globală.

Ministrul german s-a exprimat în faţa a sute de oameni de afaceri greci şi germani în sala de bal a unui hotel pe coastă la Vouliagmeni în afara Atenei, unde funcţionarii publici au demonstrat în timpul unei greve cu o zi înainte şi mici grupuri de protestatari s-au ciocnit cu poliţia în centrul capitalei.

Roesler şi-a adaptat atent mesajul de solidaritate contrastând cu afirmaţiile făcute de el luna trecută cu privire la posibilitatea unui „faliment ordonat” pentru Grecia.

Comentariile au tulburat pieţele deja agitate şi l-au determinat pe cancelarul german Angela Merkel să respingă ideea şi să ceară ca „toată lumea ar trebui să îşi cântărească foarte atent cuvintele”, aminteşte AP.

Michalis Chrysohoidis, ministrul grec al dezvoltării, a declarat la rândul său că „criza istorică” a Greciei a oferit oportunităţi dar şi provocări, şi a recunoscut că „nimeni nu ne va sprijini dacă nu ne arătăm ambiţia de a face schimbări şi reduceri”.

Guvernul grec era pregătit joi să prezinte un proiect de lege ce are ca scop să suspende plata a 30.000 de funcţionari până la sfârşitul anului şi să reducă în continuare salariile cu 2,8 miliarde de euro /3,73 miliarde de dolari/. Parlamentul va vota săptămâna viitoare cu privire la proiectul de lege.

Noile reduceri de personal vin după tăieri mai devreme a salariilor şi pensiilor, precum şi după o serie de creşteri a taxelor în ultimul an şi jumatate, ce i-au scandalizat pe grecii obişnuiţi care încearcă să facă faţă unei rate a şomajului de 16 la suta.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.