EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,11 RON
(0%)
GBP
5,36 RON
(+0.05%)
CHF
4,50 RON
(+0.01%)
BGN
2,48 RON
(-0.08%)
BYN
1,67 RON
(+0.27%)
CAD
3,07 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,94 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.01%)
CZK
0,18 RON
(+0.01%)
INR
0,05 RON
(-0.07%)

Leon Panetta a apreciat România şi Bulgaria pentru participarea la embargoul asupra armelor impus Libiei

Leon Panetta, aflat la prima sa călătorie în Europa în calitate de ministru al apărării al SUA, pentru a participa la reuniunea miniştrilor apărării din NATO, a lăudat într-un discurs ţinut miercuri (05 octombrie 2011) la Carnegie Europe, filiala din Bruxelles a „Carnegie Endowment for International Peace” din SUA, ţările europene mai mici – Danemarca, Norvegia şi Belgia – pentru implicarea în loviturile aeriene din Libia, precum şi România şi Bulgaria pentru participarea la embargoul asupra armelor impus Libiei, informează Wall Street Journal /WSJ/ în ediţia de joi şi Financial Times /FT/ în ediţia de miercuri.

„Danemarca, Norvegia şi Belgia împreună au distrus tot atât de multe ţinte ca Franţa,” în timp ce „România şi Bulgaria au desfăşurat nave, ca parte a embargoului asupra armelor”, a declarat Panetta, care a apreciat că aceste ţări „şi-au depăşit categoria de greutate” în timpul campaniei de lovituri aeriene din Libia.

Potrivit FT, discursul lui Panetta s-a remarcat prin folosirea un ton mai diplomatic decât cel al predecesorului său, Robert Gates, în luna iunie, care a criticat ţările din UE pentru reducerea cheltuielilor de apărare şi pentru faptul că au lăsat SUA să poarte în mai mare măsură povara militară a NATO.

În pofida tonului său mai cald, însă, Panetta nu a putut evita să se facă ecoul unor frustrări exprimate de Gates. „Există întrebări legitime cu privire la posibilitatea, dacă tendinţele actuale continuă, ca NATO să fie din nou capabilă să sprijine acel gen de operaţiuni pe care le-am văzut în Libia şi Afganistan, fără ca SUA să-şi asume o şi mai mare povară”, a spus el.

„Ar fi un rezultat tragic dacă alianţa îşi va pierde capacităţile care i-au permis să conducă cu succes aceste operaţiuni”, a relevat el.

Demnitarul american a avertizat că membrii europeni ai NATO au avut prea puţini specialişti pentru a interpreta informaţiile secrete şi a ghida avioanele în Libia, astfel încât SUA au umplut acest vid. „Nicăieri nu au fost mai evidente lacunele decât în oferirea capacităţilor critice – cisterne de realimentare, furnizarea de informaţii secrete, platforme de supraveghere şi recunoaştere, precum dronele Global Hawk şi Predator”.

Potrivit WSJ, administraţia Obama a avertizat miercuri aliaţii din NATO care vizează măsuri de austeritate că demersul lor de reducere a cheltuielilor pentru apărare riscă „să golească de conţinuť’ alianţa militară cu o vechime de 62 de ani şi să genereze vulnerabilităţi de securitate.

Panetta a avertizat că SUA trebuie să evite repetarea greşelii de a goli de conţinut forţele sale militare, crezând că ameninţările au dispărut, subliniază şi FT.

După primul şi al doilea război mondial, după Coreea, Vietnam şi după căderea comunismului „am făcut greşeala de a goli de conţinut forţele noastre, iar acest lucru nu se poate întâmpla din nou”, a insistat Panetta.

În opinia demnitarului american, NATO trebuie să treacă printr-un proces similar. „În mod similar, ţările din NATO trebuie să transmită un semnal puternic al hotărârii noastre de a nu goli de conţinut această alianţă. Trebuie să folosim acest moment pentru a susţine necesitatea de a investi în această alianţă pentru a asigura că rămâne relevantă pentru provocările de securitate ale viitorului”, a declarat el, citat de FT

Panetta le-a spus membrilor alianţei ca ar fi o greşeală să presupună că SUA, care se vor confrunta cu reduceri ale bugetului apărării de cel puţin 450 miliarde de dolari într-o perioadă de 10 de ani, vor fi în măsură să compenseze orice neajunsuri în obligaţiile de securitate ale NATO.

El a recunoscut că SUA se confruntă cu propriile probleme de buget. Dacă o comisie specială a Congresului nu reuşeşte să recomande un plan de cheltuieli şi reduceri bugetare până la 23 noiembrie, Pentagonul va pierde mult mai mult decât 450 miliarde dolari, a spus el. Mai degrabă decât să se facă reduceri la toate categoriile, ministrul american doreşte reduceri mai judicioase prin propunerea unor programe individuale şi misiuni pentru revizuire şi posibila eliminare.

Ziarul american a remarcat, la rândul său, tonul mai conciliant al lui Panetta comparativ cu Gates, care a spus în iunie că NATO riscă să devină irelevantă şi că mulţi dintre membrii săi au devenit dependenţi de SUA pentru capacităţile militare.

Totuşi, actualul ministru al apărării a subliniat că cei 28 de membri ai NATO trebuie să coordoneze mai strâns achiziţiile de armament şi să cheltuiască bugetele reduse mai inteligent, pentru a evita lacunele de securitate periculoase.

Criza financiară şi implicarea militară comună în Libia şi Afganistan alimentează unele tensiuni din cadrul alianţei, care va organiza un summit la Chicago, în luna mai, aminteşte WSJ.

În contextul în care bugetele militare se reduc în Marea Britanie, Franţa, Spania, Danemarca şi alte ţări, înalţi oficiali americani şi ai NATO spun că se tem că europenii ar putea fi incapabili sau nedoritori să desfăşoare forţe militare, devenind mai dependenţi de eforturile SUA.

Mesajul lui Panetta a fost sprijinit mai târziu de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, care a îndemnat membrii alianţei să colaboreze mai strâns pentru a moderniza sistemele critice de arme.

Rasmussen a declarat că membrii alianţei au convenit, în principiu, să coopereze atunci când achiziţionează arme noi, dar nu este clar dacă el va fi capabil să traducă acest acord în acţiune, potrivit WSJ.

Oficialii americani au exercitat presiuni asupra Europei pentru a adopta iniţiativele lui Rasmussen, dar şi-au exprimat îngrijorarea după ce unele acţiuni mixte s-au poticnit.

Panetta a ţinut să sublinieze că NATO trebuie să lucreze mai intens pentru a depăşi dezacordurile de finanţare care au împiedicat un program să cumpere dronele de supraveghere Global Hawk pentru utilizarea de către alianţă.

Panetta a mai spus că, în mod ideal, statele din NATO ar menţine nivelurile de cheltuieli, dar a recunoscut că actuala criză financiară şi măsurile de austeritate din întreaga Europa au făcut puţin probabil acest lucru.

Prin urmare, a argumentat el, este important pentru alianţă să coordoneze reducerile din apărare şi să asigure că resursele limitate sunt cheltuite pentru „programele de apărare cele mai eficiente”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata