Olanda, îngrijorată de deschiderea spre est a frontierelor sale

0

Migraţia bulgarilor, a românilor şi polonezilor constituie din nou un motiv de îngrijorare pentru Olanda. Haga ar putea să mai amâne cu încă doi ani deschiderea totală a frontierelor sale.

Decizia de amânare a deschiderii frontierelor până în 2014, data limită stabilită de Bruxelles, în loc de 2012, va fi luată în cursul următoarelor săptămâni, scrie ziarul Les Echos în ediţia de vineri (07 octombrie 2011)

„Există un curent migratoriu structural”, este concluzia unui raport al unei comisii parlamentare. În timp ce Olanda prevedea, acum cinci ani, venirea a aproximativ 15.000 de resortisanţi din aceste ţări pe an, cifrele au urcat rapid la peste 75.000.

Potrivit Biroului central de statistică /CBS/, numărul resortisanţilor originari din Europa de Est era în 2007 de 140.000. În prezent, numărul acestora se situează între 200.000 şi 300.000.

Aceste cifre sunt aproximative deoarece jumătate dintre ei nu se înregistrează oficial. Deoarece ei reprezintă o mână de lucru ieftină, cea mai mare parte dintre ei sunt angajaţi direct prin intermediul unor agenţii de plasare dubioase.

Haga a aplicat încă din 2006 un sistem de acces progresiv pentru „noii” lucrători europeni. Circa 24 de sectoare din economia olandeză au fost astfel protejate împotriva riscurilor generate de ultima extindere a UE pe o piaţă a muncii în care rata şomajului este de 5,3 %.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.