Oraşul iPhone: Metropola „inteligentă” a viitorului va avea câte o aplicaţie pentru absolut orice

0

– Proiectul construirii unui oraş al viitorului, aflat în curs de desfăşurare  în nordul Portugaliei, prezintă o nouă concepţie despre „un oraş inteligent” complet funcţional, în care întreaga metropolă este condusă de un sistem imens computerziat, relatează Daily Mail.

Imaginaţi-vă cum ar fi dacă o clădire nu numai că ar simţi un incendiu, dar ar utiliza propriul sistem de lumini pentru a le arăta rezidenţilor locaţiei cea mai sigură rută de evacuare şi apoi ar interacţiona cu reţeaua de semaforizare pentru a asigura accesul mult mai rapid al maşinilor de pompieri, în timp ce restul traficului este direcţionat cât mai departe.

Aceasta este realitatea Sistemului de Operare Urban, care a fost dezvăluit la conferinţa din Roterdam, Olanda, Machine-2-Machine. Acest sistem este viziunea companiei tehnologice portugheze Living Plan IT.

Sistemul de Operare (SO) Urban nu va fi diferit de tipul de SO care funcţionează pe produsele Apple, o platformă comună care permite noilor aplicaţii să fie construite şi apoi implementate rapid.

Nu degeaba directorul general al companiei Living Plan IT, Steve Lewis, numeşte această metropolă „modelul iPhone”.

Prin intermediul unui sistem numit PlaceApps, va fi posibilă creearea şi integrarea aplicaţiilor pentru a controla clădirile, instalaţiile electrice sau alte aspecte ale managementului urban.

Se speră ca la un moment dat chiar şi smartphoneurile să poată interacţiona cu OS-ul Urban pentru a opera electrocasnicele din fiecare locuinţă şi sistemele de energie.

OS-ul Urban este programat să fie testat înainte ca un sistem de management pentru PlanIT Valley, un nou oraş futuristic care se află deja în construcţie în Paredes în apropiere de Porto, în parteneriat cu giganţii tehnologici Cisco şi Microsoft.

Cu toate că au fost deja multe idei despre pentru cum ar putea arăta „oraşele inteligente”, OS-ul Urban este primul proiect produs de cineva în care un sistem este capabil să manevreze şi să gestioneze volumul enorm de date care ar fi generat de un întreg oraş, ca urmare a interacţiunii dintre 50 de miliarde de dispozitive.

Dar în loc să fie un proiect exagerat de scump, plin de tehnologie de ultimă oră, PlanIT Valley este proiectat să fie o inovaţie accesibilă şi care să aducă economii, atât în timpul construcţiei cât şi în timpul funcţionării ulterioare.


Compania Living Plan IT se aşteaptă să economisească 30-40% din costurile tradiţionale de construire şi să ridice clădiri cu 30-50% mai rapid şi cu o calitate mai mare.

Acest lucru va duce şi la economii semnificative în costurile de operaţiune pentru clădirile bazate strict pe folosirea de noi materiale şi modele.

Pentru a ajuta la funcţionarea OS-ului Urban, vor fi în jur de un milion de senzori de înaltă tehnologie de-a lungul întregului oraş, care au fost proiectaţi de McLaren Electronic Systems, după modelul celor pe care le putem găsi pe tehnologia maşinilor de Formula 1.

Inovaţiile variate ale proiectului vor fi examinate îndeaproape de către dezvoltatori din lumea întreagă care se ocupă cu programele de regenerare urbană.

Living PlanIT, care a fost recent selectat de către Forumul Mondial Economic ca unul din Pionerii Tehnologici ai anului 2012, speră ca primii locuitori să se mute în noul oraş la jumătatea anului viitor.

Se pare că cele mai interesante perspective ce vin dinspre PlanIT Valley nu vor fi despre modalităţile de a construi noi oraşe, ci despre cum le vom face pe cele vechi să se potrivească secolului 21.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.