EUR
4,76 RON
(-0.05%)
USD
4,20 RON
(-0.13%)
GBP
5,47 RON
(+0.13%)
CHF
4,20 RON
(-0.15%)
AUD
2,99 RON
(-0.56%)
CAD
3,18 RON
(-0.06%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,06 RON
(-0.29%)
ZAR
0,30 RON
(-0.29%)
BRL
1,12 RON
(-0.79%)
CNY
0,63 RON
(-0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.17%)

Prima lege în China împotriva violenţei conjugale

0

Li Yang este un profesor celebru care i-a învăţat engleza pe 20 de milioane de chinezi cu manuale, web-uri, tururi de stadioane şi stilul sau necovenţional.

Pe scurt, o celebritate cu o reputaţie impecabilă.

Până când soţia lui, americancă, a postat următorul text pe Internet: „M-ai tras de păr, m-ai strâns de gât şi m-ai lovit cu pumnii”, adăugând o poză în care îşi arăta faţa tumefiată şi ochiul învineţit.

Li a acuzat-o că îi sabotează cariera şi reputaţia, spunând că este o chestiune intimă de familie. Ulterior şi-a cerut scuze, iar soţia l-a iertat, notează joi (06 octombrie 2011) ziarul El Periodico.

China a urmărit cu sufletul la gură această „telenovelă”, cu episoadele „difuzate” pe Internet. Mulţi l-au criticat pe Li, dar unii au fost de părere că este un subiect care nu trebuie dezbătut în public. Subiectul a făcut însă să se vorbească pentru prima dată public despre violenţa conjugală în China.

Iar curând va fi adoptată prima lege în acest sens la presiunea organizaţiilor feministe. Problema este generalizată, invizibilă şi asumată. Un studiu realizat de Federaţia Femeilor din China arată că peste o treime din femei se confruntă cu această problemă, însă doar 5% au recunoscut că au o căsnicie nefericită.

Cifrele relevă şi că multe femei nici măcar nu cunosc conceptul. „În multe sate femeile sunt bătute, dar când au fost întrebate despre violenţa conjugală, nu au ştiut ce este”, spune Wang Xingjuan, pionieră în apărarea drepturilor femeilor în China.

Timp de 30 de ani, ea a văzut cum şomajul şi frustrarea agravează problema şi a fondat Maple Centre, organizaţie care pune la dispoziţie o linie directă de consiliere conjugală. Din cele 6.000 de apeluri anuale, peste 300 sunt legate de violenţa conjugală. „În China bărbatul are dreptul să lovească femeia, iar femeia consideră că este normal, de aceea nu-l denunţă”.

Soluţia se loveşte de realitatea unei ţări în dezvoltare, fără acoperire socială şi puţine refugii pentru femei. De aceea organizaţia recomandă victimelor să-şi salveze căsnicia în mai mare măsură decât se face în Occident.

Mao a aprobat o lege de egalitate între sexe după ce a înţeles că nu poate ridica o ţară doar cu ajutorul bărbaţilor. Fapt ce a împiedicat adoptarea unei legi împotriva violenţei conjugale. Conceptul a apărut de abia în 1995 şi este prezent într-un apendice din legea matrimonială.

Avocata Fan Zhang îşi exprimă frustrarea: poliţia îl poate închide pe agresor, doar pentru 15 zile şi în cazurile grave. Rănile arătate de soţia lui Li ar fi, de exemplu, insuficiente. Atât poliţia cât şi judecătorii spun că este o chestiune privată şi că nimeni nu se poate amesteca în treburile familiei.

Noua lege va stabili însă obligaţii, iar judecători şi poliţia vor fi direct implicaţi. Vor fi căutate probe împotriva agresorului şi se va face o anchetă. Sunt aşteptate măsuri care să ducă la îndepărtarea forţată. Se aşteaptă de asemenea ca legea să vizeze prevenirea şi pedepsirea.

„Trebuie schimbată mentalitatea iar oamenii să-şi dea seama că violenţa conjugală este ceva rău, ca în Occident”, spune Fan. „Doar 40 de ţări, aproape toate dezvoltate, au legi împotriva violenţei conjugale. Armonia confuciană care ghidează China se bazează pe obedienţa faţă de tată, soţ şi autoritate. Legea este doar primul pas spre rezolvarea problema. Suntem încă departe de Occident, dar tot mai multe femei îşi denunţă soţii. Bărbaţii au crescut cu imaginea taţilor şi a bunicilor lovind femeile. Este greu să schimbi o mentalitate care durează de mii de ani”, conchide ea.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.