Steve Jobs: „Apropierea morţii este motorul meu creator”

0

– Steve Jobs, omul care a transformat lumea calculatoarelor, a muzicii si a telefoanelor mobile, a murit, miercuri, la varsta de 56 de ani, dupa o lunga batalie cu cancerul pancreatic. „Constiinta faptului ca vei muri este cea mai buna cale de a evita capcana gandului ca ai ceva de pierdut. Esti deja dezbracat. Nu exista niciun motiv sa nu-ti urmezi inima”, spunea Jobs in 2005.

Cofondatorul Apple, unul dintre cei mai importanti antreprenori, i-a avut alaturi in ultimele clipe din viata pe sotia sa si cele mai apropiate rude. Acesta a murit in Palo Alto, California, relateaza CNBC, citat de Bloombiz.ro.

Figura emblematica din Silicon Valley, care a daruit lumii iPod-ul, iPhone-ul si iPad-ul, renuntase in luna august la functia de CEO a celei mai mari companii tehnologice, predandu-i stacheta secundului sau Tim Cook.

In urma cu sase ani, Jobs a vorbit despre modul in care apropierea mortii reprezinta motorul viziunii sale:

„Gandul ca o sa fiu mort in curand este cea mai importanta unealta pe care am avut-o vreodata atunci cand trebuie sa fac mari alegeri in viata”, a spus Jobs in 2005.

Deoarece restul, asteptarile externe, mandria, frica si rusinea de esec, toate acestea palesc in fata mortii, lasand doar ceea ce este cu adevarat important”.

„Constiinta faptului ca vei muri este cea mai buna cale de a evita capcana gandului ca ai ceva de pierdut. Esti deja dezbracat. Nu exista niciun motiv sa nu-ti urmezi inima”.

Evoluţia lui Steve Jobs este cel mai clar exemplu că posibilităţile de a excela într-un domeniu (sau mai multe) nu cunosc limite, nici măcar în prezent. O imagine cât se poate de clară a lui Steve Jobs este zugravită în cartea „În mintea lui Steve Jobs. Geniul inovator de la Apple”, scrisă de Leander Kahney.

În carte sunt povestite întâmplări din viaţa lui Jobs, relatate din experienţa celor care i-au stat în preajmă. Iată sfaturile lui Jobs, chintesenţa experienţelor lui de viaţă:

1.    Treceţi la treabă. Suflecaţi-vă mânecile şi apucaţi-vă imediat de lucru.

2.    Atacaţi frontal deciziile dificile. Jobs trebuie să ia uneori decizii dure şi dureroase, dar atacă frontal situaţia.

3.    Nu vă implicaţi emoţional. Evaluaţi-vă problemele companiei cu mintea limpede, detaşată.

4.    Fiţi fermi. Era imposibil să fie uşor, dar Jobs a fost ferm şi corect când s-a întors la Apple şi a început reorganizarea drastică. Ştia ce trebuie făcut şî a găsit timp să explice. În aceeaşi măsură s-a aşteptat ca personalul să înţeleagă deciziile sale.

5.    Informaţi-vă, nu acţionaţi pe “ghicite”. Analizaţi-vă amănunţit compania şi bazaţi-vă deciziile pe date, nu pe bănuieli. Este greu, dar corect.

6.    Solicitaţi ajutor. Nu vă înhămaţi singur la lucruri prea grele. Jobs solicită întodeauna ajutorul companiei şi îl primeşte. Managerii ajută la suportarea poverii atunci când e vorba de reduceri de personal, de exemplu.

7.    Concentrare înseamnă a spune “nu”. Jobs concentrează resursele limitate ale companiei Apple într-un număr limitat de proiecte, dar pe care le poate executa bine.

8.    Rămâneţi concentraţi, nu permiteţi complicarea produselor. Păstraţi lucrurile simple; este o virtute într-o lume a tehnologiei tot mai complexă.

9.    Concentraţi-vă asupra domeniilor în care vă simţiţi competenţi şi delegaţi-le pe celelalte. Jobs nu realizează filme de animaţie şi nici nu se ocupă de Wall Street. Se concentrează însă asupra lucrurilor în care excelează.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.