Trichet: Inflaţia în zona euro va scădea în următoare luni

0

Riscurile negative la adresa creşterii economiei zonei euro s-au intensificat, a avertizat joi (06 octombrie 2011) Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), prezentând o perspectivă uşor mai sumbră decât în urmă cu o lună, transmite Reuters.

„Perspectiva economiei rămâne expusă la incertitudinile ridicate şi riscurile negative, care s-au intensificat. O analiză foarte aprofundată a tuturor datelor şi evoluţiilor viitoare este luată în considerare”, a afirmat Trichet la o conferinţă de presă la Berlin.

„Inflaţia rămâne ridicată … şi probabil va rămâne peste 2% în lunile următoare, urmând să scadă ulterior”, a dat asigurări şeful BCE.

Rata anuală a inflaţiei în cele 17 state din zona euro a urcat neaşteptat în luna septembrie la 3%, după 2,5% în luna precedentă, conform unei estimări preliminare publicate săptămâna trecută de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Este cel mai ridicat nivel al ratei inflaţiei din octombrie 2008, iar Banca Centrală Europeană vrea să menţină creşterea preţurilor sub, dar în apropiere, de două procente.

BCE a decis, joi, să menţină dobânda de referinţă la 1,5%, pe fondul sporirii incertitudinilor referitoare la perspectivele economiei mondiale şi a crizei datoriilor din zona euro.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.