Va funcţiona noua strategie agresivă a lui Obama?

0

Un Obama vizibil mai agresiv şi mai provocator a colindat în aceste zile SUA, pentru a-şi promova strategia privind locurile de muncă şi a-i ataca pe republicani pentru că se opun progresului susţinând doar cauza celor bogaţi.

Această strategie mai agresivă are şansele să funcţioneze, crede Peter Fenn, strateg democrat cu o experienţă de peste 300 de campanii, care şi-a oferit serviciile de consultant în numeroase ţări, printre care şi România.

Într-un interviu apărut miercuri în cotidianul Washington Post, Fenn estimează că frustrarea resimţită de poporul american şi de preşedintele Obama pentru lipsa de acţiune de la Washington a ajuns la final. Oamenii sunt pregătiţi ca Obama să îşi aducă policile în faţa Congresului, şi în special a unui Tea Party din ce în ce mai nepopular pentru intransigenţa sa.

În opinia strategului american, republicanii i-au oferit preşedintelui oportunitatea uriaşă de a repoziţiona dialogul naţional în avantajul său. Un aspect al acestei abordări este de a transforma atacurile anti-guvernamentale într-o insultă la adresa modului american de viaţă, explică Fenn.

Preşedintele, crede Fenn, are acum şansa de a fi pragmatic, de a fi preşedintele lui „se poate face” care se impune în faţa unui congres care nu face nimic” a la Harry Truman. Americanii cred în spiritul de rezolvare a problemelor şi de a fi împreună în vremuri dificile. A sta permanent în calea progresului, aşa cum Tea Party pare să aibă intenţia să o facă, nu ne va duce nicăieri!, precizează analistul.

În ceea ce priveşte cuvintele cu care extrema dreaptă îl caracterizează pe preşedinte – musulman comunist, socialist – Fenn este de părere că majoritatea americanilor ştiu că aceste caracterizări sunt absurde şi că nu ajută la rezolvarea problemelor cu care se confruntă zi cu zi.

Americanii sunt în căutarea unui lider puternic – cineva care poate influenţa Congresul, cineva care ţine partea clasei de mijloc şi a familiilor muncitoare, susţine Fenn, pentru care problema esenţială priveşte încercarea lui Obama de a face presiuni asupra Congresului să acţioneze.

În opinia lui Fenn, noua strategie mai agresivă a lui Obama este concepută pentru a-i determina să acţioneze pe republicanii rezonabili, pentru a-i convinge că el este dispus să se ocupe, dar că nu va accepta versiunea Tea Party de a „nu face nimic”.

Dacă republicanii cred că este în interesul lor politic să ajungă la un acord vor face asta. Cu cât mai persoane se raliază de partea lui Obama pentru de a duce lucrurile la capăt, cu atât republicanii vor negocia mai mult, explică strategul democrat. A

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.