Vaticanul critică „ipocrizia fără sens” a BBC

Vaticanul a condamnat propunerea BBC de folosire a unor termeni „neutri” din punct de vedere religios, în loc de „BC” /Before Christ/ şi „AD” /Anno Domini /, în dezbaterile istorice difuzate pe calea aerului.

Oficiosul Sfântului Scaun, L’Osservatore Romano, a calificat recomandarea consilierilor de etică ai BBC drept un „nonsens enorm” şi a acuzat postul de „ipocrizie fără sens”. BBC a negat însă că aceasta este politica oficială pentru producători, de a adopta termenii „neutri”, informează The Daily Telegraph în ediţia de joi (06 octombrie 2011).

Recomandările BBC au sugerat ca formulările moderne „era noastră” şi „înainte de era noastră” să fie considerate potenţiali înlocuitori pentru „AD” şi „BC”, pentru a evita ofensarea celor care nu sunt creştini.

Unii dintre prezentatorii de primă mărime ai companiei au reacţionat cu consternare şi au promis să ignore această recomandare.

Disputa a izbucnit luna trecută, aminteşte Daily Telegraph, după ce recomandarea a apărut pe paginile de religie ale site-ului BBC, care a notat: „Având în vedere că BBC este angajat în direcţia imparţialităţii este adecvat să folosim termeni care să nu ofenseze sau înstrăineze necreştinii”.

„Pe linie cu practica modernă, BCE/CE (Before Common Era/Common Era) sunt folosiţi ca o alternativă neutră din punct de vedere religios la BC/AD”, se precizează.

Corporaţia a insistat că nu a existat nicio directivă a conducerii prin care să li se impună producătorilor şi editorilor din întreaga instituţie să respecte formulele laice.

Cu toate acestea, unele programe populare, printre care „University Challenge”, moderat de Jeremy Paxman, şi „Radio 4’s In Our Time”, prezentat de Melvyn Bragg, au utilizat aceste formulări.

Începutul aşa-numitei „era noastră” este datat din acelaşi punct ca şi calendarul gregorian, dar înlătură orice referire explicită la naşterea lui Iisus.

Într-un editorial de pe prima pagină, ziarul Vaticanului a declarat că naşterea lui Iisus a fost larg acceptată ca un „moment istoric revoluţionar”, inclusiv de musulmani şi evrei.

„Este de acum foarte clar că respectul faţă de alte religii este doar o scuză, pentru că cei care doresc să şteargă orice urmă de creştinism din cultura occidentală sunt doar câţiva occidentali laici”, a scris ziarul.

„BBC s-a limitat doar la schimbarea descrierii, mai degrabă decât la calculul timpului, dar procedând aşa, nu se poate nega faptul că a făcut un gest ipocrit: ipocrizia celor care pretind că nu ştiu de ce anii încep să fie număraţi tocmai din acel moment”, se mai arată în articol.

„A nega funcţia istorică revoluţionară a venirii lui Hristos pe pământ, acceptată chiar şi de cei care nu-l recunosc ca Fiu al lui Dumnezeu, este un nonsens enorm. Nu există nimic mai anti-istoric şi mai lipsit de sens”, a subliniat L”Osservatore Romano.

În timpul vizitei efectuate în Marea Britanie, anul trecut, Papa Benedict al XVI-lea le-a cerut britanicilor să se opună „secularismului agresiv” şi să apere libertatea religioasă. El a avertizat că încercarea de a-l elimina pe Dumnezeu făcută de regimurile totalitare din secolul XX ar trebui să ofere „lecţii serioase” privind toleranţa.

L’Osservatore Romano a reiterat acest argument, menţionând încercările lui Lenin şi Mussolini de a schimba calendarul drept dovadă că iniţiativa BBC are un „precedent foarte rău”.

Printre vedetele care s-au opus propunerii BBC s-au numărat James Naughtie, prezentator al programului Radio 4″s Today, colegul său John Humphrys şi Andrew Marr.

Potrivit criticilor, în contextul în care terminologia laică foloseşte naşterea lui Iisus ca punct de referinţă, trecerea la termenul de „era noastră” ar face o diferenţă mică.

„BBC, la fel ca majoritatea oamenilor, foloseşte BC şi AD ca terminologie standard, dar recunoaştem că este posibil să se folosească o terminologie diferită şi că unii oameni o fac”, a declarat Aaqil Ahmed, şeful departamentului BBC de religie şi etică, care a precizat: „Pentru programele noastre de religie şi etică de la televiziunea şi radioul BBC folosim în general AD şi BC”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.