EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Washingtonul vrea să accelereze aderarea Rusiei la OMC

0

SUA au început să insiste asupra aderării Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului /OMC/.

Poate că „resetarea” a început în sfârşit să dea roade sau poate, dimpotrivă, Washingtonul se teme ca nu cumva „peştele să scape din ac”?

Potrivit cotidianului rus Utro, în actuala etapă a dezvoltării economice a Rusiei, de pe urma statutului de membru al acestei ţări în OMC vor avea de câştigat în special partenerii săi străini.

Ambasadorul SUA în Rusia, John Beyrle, dar mai ales reprezentantul SUA în cadrul negocierilor economice, Ron Kirk, au declarat la unison că Rusia va adera în viitorul cel mai apropiat la OMC. Nu este exclus chiar anul acesta, în decembrie, în timpul reuniunii ministeriale a ţărilor participante, iar dacă nu – atunci în mod sigur în 2012.

Şi mai departe a mers Hillary Clinton: secretarul de stat american a pierdut o jumătate de oră din timpul său preţios pentru o discuţie cu ministrul de externe al Georgiei, Grigol Vaşadze, pentru a încerca să convingă puterea de la Tbilisi să nu se opună aderării Rusiei la OMC. După această discuţie, Kirk a declarat cu toată convingerea că divergenţele ruso-georgiene vor fi depăşite.

A avut sau nu dreptate Ron Kirk se va afla la sfârşitul acestei săptămâni, în timpul unei noi runde de negocieri ruso-georgiene, mediate de Elveţia. Este posibil ca o concesie din partea Moscovei să devină accesul pe piaţa rusă a vinurilor şi apelor minerale georgiene, posibilitate la care a făcut deja aluzie şeful serviciului sanitar al Rusiei, Ghennadi Onişenko.

De altfel, reprezentanţi ai Ministerului de Externe şi celui al Dezvoltării Economice al Rusiei făceau aluzie şi la faptul că, în cazul în care Georgia va continua să se încăpăţâneze, poziţia ei ar putea fi chiar ignorată de alţi membri ai OMC, dornici să accepte Rusia în rândurile lor.

Printre acestea se numără, oricât de ciudat ar părea, şi SUA. Ron Kirk a declarat încă în februarie, în faţa Congresului, că stabilirea unui regim „de relaţii comerciale permanente normale” cu Rusia, adică anularea renumitului amendament Jackson-Vanik, constituie unul dintre obiectivele importante ale Administraţiei SUA pentru 2011 şi că acest eveniment ar trebui să se producă în acelaşi timp cu aderarea Rusiei la OMC.

Cum se explică o asemenea deschidere din partea SUA faţă de aderarea Rusiei la OMC, în condiţiile în care nu o singură dată tocmai Washingtonul era cel care frâna acest proces. Potrivit cotidianului Utro, există mai multe motive pentru această schimbare de atitudine.

În primul rând, SUA speră să obţină prin Rusia un susţinător în cadrul dificilelor negocieri multilaterale /runda de la Doha/, precum şi în bătăliile comerciale cu China. Parţial aceste speranţe sunt îndreptăţite, deoarece Rusia are şi ea de suferit de pe urma expansiunii comerciale chineze.

Dar, cauza principală este alta. Vladimir Putin, care şi-a exprimat intenţia de a candida la viitoarele alegeri prezidenţiale din martie anul viitor, nu are o atitudine prea entuziasmată faţă de aderarea Rusiei la OMC.

Preţul acesteia este, în opinia sa, prea ridicat: Rusia va fi obligată să-şi deschidă în mod serios pieţele, fără a obţine practic nimic în schimb. În general, Putin nu simpatizează prea mult uniunile globale, preferând grupuri de integrare regionale, precum Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est /ASEAN/ şi Spaţiul Economic Comun /SEC/.

Membrii OMC ţin bine minte cum, în urmă cu trei ani, Rusia a decis să creeze Uniunea Vamală cu Belarus şi Kazahstan, fapt care a dus la blocarea negocierilor pe marginea aderării Rusiei la OMC. Nu este încă foarte clar cum va fi afectat acest proces de negocieri de noua iniţiativă a premierului rus, care şi-a făcut public recent concepţia privind crearea Uniunii Eurasiatice.

Prin urmare, ar fi mai bine ca Rusia să adere la OMC în viitorul cel mai apropiat, în timpul preşedinţiei lui Medvedev. Perspectiva unei noi şi îndelungate preşedinţii a lui Putin înseamnă că OMC „trebuie să acţioneze repede, însă nu cu orice preţ”, a declarat un înalt oficial german.

Prin urmare, precizează Utro, în următoarele săptămâni membrii OMC vor încerca să convingă Rusia pe marginea problemelor care nu au fost încă puse de acord /cum ar fi regimul de asamblare a autoturismelor străine şi subvenţiile acordate sectorului agricol/, pentru ca ţara să fie acceptată în organizaţie, chiar dacă acest lucru va presupune eludarea opiniei Georgiei şi crearea unui precedent în ceea ce priveşte acceptarea fără unanimitate a unui nou membru.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.