Chavez doreşte înfiinţarea unei alianţe petroliere strategice cu Rusia

Liderul venezuelean Hugo Chavez a propus înfiinţarea unei alianţe petroliere din care să facă parte Venezuela şi Rusia. Potrivit lui Chavez, noua organizaţie nu ar trebui să înalce interesele OPEC.

Cu toate acestea, petroliştii şi experţii nu văd niciun folos de pe urma înfiinţării acestei noi structuri. În opinia lor, în acest mod Chavez încearcă să reţină pentru cât mai mult timp companiile petroliere ruseşti în Venezuela, notează cotidianul moscovit Gazeta.

Ţările care deţin mari rezerve de petrol, inclusiv Rusia şi Venezuela, ar trebui să creeze o nouă alianţă strategică, este de părere Chavez. „Există doar vreo patru-cinci giganţi petrolieri, iar Venezuela şi Rusia se numără printre aceştia”, a declarat Chavez în timpul întrevederii avute cu delegaţia rusă condusă de vicepremierul Igor Secin, sosită joi în Venezuela pentru a lua cunoştinţă cu mersul lucrărilor la zăcământul „Hunin-6”, exploatat de compania venezueleană de stat PDVSA şi de un consorţiu de companii ruseşti, din care fac parte şi Gazprom neft, Rosneft şi Lukoil.

Totodată, Chavez a ţinut să sublinieze că activitatea noii alianţe nu va intra în contradicţie cu interesele Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol /OPEC/. Propunerea a găsit înţelegere din partea membrilor delegaţiei ruse. Rusia şi Venezuela sunt două puteri petroliere, iar de acţiunile lor va depinde în mare parte viitorul petrolului în lume, a declarat ministrul rus al energeticii Serghei Şmatko.

OPEC, din care fac parte 12 ţări /Iran, Irak, Kuweit, Arabia Saudită, Venezuela, Qatar, Libia, Emiratele Arabe Unite, Algeria, Nigeria, Ecuador şi Angola/ şi-a pierdut practic influenţa pe plan mondial. În ultimii ani, deciziile OPEC privind reducerea sau majorarea cotelor de producţie au dus doar la modificări de scurtă durată a cotaţiilor la petrol.

De altfel, din 2009 cotaţiile OPEC sunt neschimbate: 24,85 milioane de barili pe zi. În timpul ultimei sesiuni a cartelului, în luna iunie, ţările participante nu au putut ajunge la o decizie unanimă privind cotele: Arabia Saudită, Kuweitul şi Emiratele Arabe au votat pentru majorarea cotei cu 1,5 milioane de barili pe zi, în timp ce Iranul, Irakul şi Venezuela s-au pronunţat împotrivă.

„Necesitatea unei reformări a OPEC este evidentă, însă ceea ce propune Chavez pare un banc: să înfiinţezi o nouă structură, fără a o dizolva pe cea veche”, subliniază directorul Fondului pentru securitate energetică naţională a Rusiei, Konstantin Simonov.

Fără participarea Arabiei Saudite, care deţine 25% din rezervele mondiale de petrol, orice alianţă petrolieră este din start imposibilă, deoarece aceasta nu va putea influenţa preţurile la petrol. Iar o înţelegere cu Arabia Saudită va fi destul de dificilă, este de părere Simonov: o dovadă o constituie divergenţele pe care această ţară le-a avut cu Venezuela la ultima sesiune OPEC.

Rostul economic al înfiinţării unei noi alianţe petroliere nu este foarte bine înţeles nici de marile companii ruseşti din domeniu, continuă Gazeta. Rusia este singura mare putere petrolieră care nu face parte din OPEC. Reprezentanţii Rusiei sunt invitaţi la reuniunile acestei organizaţii în calitate de observatori: s-a ajuns chiar la un acord conform căruia Rusia îşi va coordona extracţiile de petrol cu OPEC. Cu toate acestea, Rusia refuză să intre în OPEC, în pofida faptului că a fost invitată de nenumărate ori.

„Aderarea Rusiei la orice structură petrolieră mondială comportă anumite dificultăţi”, explică expertul rus Serghei Aghibalov. „Spre deosebire de majoriatea ţărilor din OPEC, în Rusia există nu o singură, ci mai multe companii în domeniu, ceea ce ar face dificilă repartizarea cotelor”, precizează acesta.

Prin noua sa propunere, Venezuela încearcă să ţină companiile ruseşti în proiectele de pe teritoriul său, sunt de părere experţii.

„Rusia a plătit deja 1 miliard de dolari pentru participarea la Hunin-6 şi este gata să investească alte câteva miliarde. Însă, după ce s-a aflat despre boala lui Chavez /în iulie acesta a recunoscut că are cancer/, autorităţile şi companiile ruse se întreabă dacă mai să continue investiţiile în proiectele din Venezuela, în condiţiile în care nu există garanţii că în viitorul apropiat puterea din această ţară nu se va schimba”, subliniază Aghibalov.

În afară de aceasta, statul rus are nevoie el însăşi de bani: nu întâmplător Rusia invită investitori străini pentru exploatarea zăcămintelor sale energetice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.