EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

FNPAR: Interesele fermierilor români nu sunt reprezentante la nivelul celei mai mari organizaţii patronale europene

0
Interesele fermierilor români nu sunt reprezentante în aceste moment la nivelul celei mai mari organizaţii patronale europene din domeniul agricol – COPA-COGECA, după ce FNPAR a fost suspendată din cadrul organizaţiei până la achitarea cotizaţiei restante, potrivit Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).

,,Prioritatea ţării noastre este să dezvolte o politică agricolă modernă prin consolidarea rolului cercetării şi inovării în agricultură, capabilă să poată oferi protecţie producătorilor agricoli romani şi care să asigure informarea corectă a cetăţenilor despre adevărata valoare a Politicii Agricole Comune”, a spus preşedintele FNPAR, Viorel Matei. România îşi asumase, la nivelul COPA-COGECA şi rolul de promotor al intereselor producătorilor agricoli din ţările vecine care coincid cu cele ale producătorilor noştri.

Reprezentanţii FNPAR au a organizat, la Braşov, în perioada 8-9 octombrie, reuniunea regională „Parteneriat Strategic pentru Agricultură durabilă”. La eveniment delegaţiile producătorilor agricoli din România au luat contact cu omologii lor din Franţa, Serbia, Republica Macedonia şi Republica Moldova, principalele subiecte discutate fiind lipsa de reprezentare a intereselor producătorilor agricoli din regiune la Bruxelles în contextul noilor prevederi ale Politicii Agricole Comune (PAC), precum şi realizarea de parteneriate la nivel regional şi naţional în vederea promovării politicii agricole şi a accesării de proiecte şi programe europene.

Preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru agricultură, Valeriu Steriu, şi deputatul Adrian Rădulescu, ambii în calitate de membri fondatori ai FNPAR, prezenţi la eveniment, au discutat cu preşedintele FNPAR măsurile necesare pentru rezolvarea problemei, subliniind totodată importantă participării României la COPA-COGECA în contextul noii Politici Agricole Comune.

„Este necesar ca FNPAR să redevină o forţă la nivel european, mai ales acum când se discută noile prevederi ale PAC. Încercăm să identificăm soluţiile bugetare pentru plata cotizaţiei. Fără o federaţie reprezentativă nu existăm ca jucător în ceea ce priveşte agricultura europeană”, a declarat Adrian Rădulescu.

Valeriu Steriu a subliniat că o parte dintre noile prevederi ale PAC sunt defavorabile Romaniei, printre acestea numărându-se plafonarea finanţării pentru fermele mari. Măsura va avea consecinţe negative asupra producţiei naţionale, în contextul în care s-au depus eforturi considerabile pentru comasarea terenurilor agricole şi pentru concentrarea proprietăţii.

,,De asemenea s-a propus ca pentru România şi Bulgaria să fie decalată alinierea subvenţiilor la nivelul celorlalte state europene după anul 2014. Mizăm pe sprijinul europarlamentarilor noştri pentru menţinerea prevederilor iniţiale, dar este cert că fără o puternică reprezentare la nivel european riscăm să pierdem tot la masa negocierilor’ a subliniat Valeriu Steriu.

În cadrul reuniunii au fost discutate şi problemele agriculturii naţionale, printre acestea fiind politizarea Camerelor Agricole, blocajul unor măsuri din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală şi situaţia asociaţilor profesionale.

Deputatul Adrian Rădulescu a menţionat că se are în vedere modificarea legislaţiei Camerelor Agricole pentru ca acestea să aparţină numai agricultorilor, subliniind că pentru sprijinirea sectorului agricol intenţionează să promoveze un Program naţional de silozuri.

Valeriu Steriu a adăugat că la nivelul Comisiei prezidenţiale pentru agricultură va fi realizat, până la finele anului, un proiect de strategie pentru sectorul agricol care va viza, printre altele, comasarea terenurilor, îmbunănăţirea absorbţiei fondurilor europene şi reorganizarea instituţiilor din sector.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.