Indignaţii americani vor să cucerească Washingtonul

După un început timid pe Wall Street, mişcarea „indignaţilor” ia amploare, se organizează încetul cu încetul şi se extinde la alte oraşe din ţară, mai ales datorită sprijinului sindicatelor, scrie săptămânalul L”Express în ediţia de joi.

„Indignaţii” din New York au fost la început, acum trei săptămâni, în număr de cinci sute, iar acum au ajuns la peste trei mii. Potrivit unor surse din cadrul mişcării „Occupy Wall Street”, 5.000 de persoane au defilat miercuri, iar organizaţiile sindicale vorbesc de o cifră cuprinsă între 8.000 şi 12.000 de manifestanţi. Canalul ABC News a menţionat chiar 15.000 de persoane.

„Nu numai că manifestanţii sunt în număr mai mare, dar ei sunt şi mai bine organizaţi”, scrie Washington Post. „Ei acordă ajutor medical şi distribuie chiar şi un ziar”, potrivit publicaţiei. Mai mulţi ziarişti, care iniţial au scris că manifestanţii „făceau mult zgomot pentru nimic”, şi-au schimbat acum părerea.

O manifestaţie a acestora era prevăzută joi, la Washington, iar numeroase alte oraşe sunt cuprinse de asemenea de febra acestei mişcări de câteva zile.

Sloganurile folosite sunt foarte diverse, ca de exemplu: „Nevoi umane, da, cupiditatea marilor companii, nu”, „Securitate socială pentru toţi”, „Încetaţi războiul, aduceţi trupele acasă”. Canalul Fox News, favorabil conservatorilor americani, menţionează unele cereri mai puţin moderate, precum deschiderea frontierelor.

Nu există un singur cuvânt de ordine şi nici un anume lider. Dar acest lucru constituie de fapt mândria mişcării, care se inspiră şi din „Puerta del Sol” din Madrid, precum şi din Piaţa Tahrir din Cairo. Manifestanţii s-au constituit într-un „bloc”, nu sunt „un grup marginal”, nu este nevoie de o figură care să-i reprezinte, scrie Los Angeles Times.

După mesajele încurajatoare ale unor personalităţi precum regizorul Michael Moore sau actriţa Susan Sarandon, există semne ale unui sprijin politic şi sindical, ceea ce explică în parte noua amploare a acestei mişcări. „Ei vorbesc pentru marea majoritate a americanilor spoliaţi de bancherii şi brokerii care au profitat de cei care muncesc din greu”, a declarat într-un comunicat Larry Hanley, preşedintele sindicatului transportatorilor „Amalgamated Transit Union”, care numără circa 20.000 de membri din regiunea New York-ului.

De asemenea, preşedintele grupului democrat din Camera Reprezentanţilor, John Larson, i-a felicitat pe manifestanţii care „se luptă pentru ca să fie auzită vocea americanilor care se zbat zi de zi”. Reprezentanta democrată a New York-ului, Louise Slaughter, şi-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru aceşti manifestanţi, declarând-se „mândră” că ei se ridică „împotriva cupidităţii corporaţiilor, participând în mod paşnic la democraţia noastră”.

Alt sprijin important este cel al hackerilor de la Anonymous, care au susţinut mişcarea încă de la început. Aceştia ameninţă cu blocarea activităţii bursei din New York, la 10 octombrie, în semn de solidaritate cu participanţii la mişcarea de protest.

Dreapta americană nu agreează această mişcare considerând-o „o periculoasă luptă de clasă”. Politicianul şi omul de afaceri republican Herman Cain, a cărui cotă creşte în sondaje, afirmă că nu înţelege aceste manifestaţii. „Dacă nu aveţi de lucru, dacă nu sunteţi bogaţi, nu este vina bursei de pe Wall Street, nu este vina marilor bănci, ci a voastră!”, a afirmat el. Moderatorul ultra-conservator Rush Limbaugh foloseşte cuvinte chiar mai dure, calificând mişcarea „Occupy Wall Street” drept „paradă de deşeuri umane”

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.