EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Legea roţilor de iarnă discriminează

1

– Ordonanţa Guvernului prin care se impune echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă a introdus discriminare printre şoferi, în funcţie de gabaritul maşinii. Utilizarea pneurilor de iarnă are avantaje incontestabile în ceea ce priveşte siguranţa în trafic, dar suprareglementarea pentru şoferii cu maşini mici, comparativ cu TIR-urile, nu şi-a găsit explicaţie guvernamentală. Singura ar fi că bugetul statului are de câştigat pentru că posesorii autovehiculelor mici trebuie să cumpere mai multe cauciucuri.

Nota de fundamentare a actului normativ nu a dat explicaţii cu privire la diferenţierea ce se face între cele două tipuri de autovehicule.

Dacă este normal ca maşinile să fie echipate integral cu cauciucuri de iarnă, atunci legiuitorul a lăsat pericolul pe şosele, pentru că autovehiculele mari nu au această obligativitate decât în ceea ce priveşte roţile de tracţiune.

Astfel, dacă pentru maşinile mari este suficientă echiparea cu anvelope de iarnă sau cu lanţuri numai a roţilor de tracţiune, înseamnă că pentru şoferii de maşini mici s-a produs o discriminare. Aceştia sunt obligaţi să cumpere patru pneuri, în loc de două, ceea se presupune investiţii duble din partea lor, cu beneficii majore atât pentru firmele care comercializează anvelope, cât şi pentru stat, scrie Puterea.ro.

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. Ilica Flavius spune

    Urmatorul pas va fi obligativitatea votului, perfect democratic.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.