Licitaţie de dinozauri la Sotheby’s Paris

0
Exemplare rare şi inedite de dinozauri, recent descoperite în Statele Unite şi expuse vara trecută la Institutul parizian de paleontologie umană, vor fi scoase la licitaţie pe 13 octombrie la Paris, alături de zeci de alte fosile şi cristale, informează 20minutes.fr.

Printre piesele expuse de vineri la Sotheby’s se numără trei exponate remarcabile: un impresionant Suuwassae emiliae de 11 m, erbivor cu gât lung care a trăit la sfârşitul jurasicului (acum circa 147 milioane de ani). Exemplarul, din care s-au recuperat 75%, este al doilea descoperit în lume, fiind estimat între 900.000 şi 1,2 milioane de euro.

Amatorii şi cumpărătorii îl vor putea admira şi pe ‘Clover’, un Tenontozaur de 6 m de 125 – 99 milioane de ani, cu gură mare şi coadă puternică pe care o folosea ca un bici pentru a se apăra. Scheletul este estimat între 600.000 şi 700.000 euro. Lucru extrem de rar, exemplarul este aproape complet (98%) şi n-a fost niciodată ‘retuşat’.

Vedeta licitaţiei consacrate istoriei naturale este un Prosaurolophus maximus de peste 11 m, a cărui particularitate este că s-a fosilizat cu pielea ‘imprimată pe piatră’. Exemplare aparţinând acestui tip de ‘dinozaur mumie’ se numără pe degetele unei mâini. Valoarea lui este apreciată la 1,2 – 1,5 milioane de euro.

Circa 25 de mii de persoane au venit să vadă starurile preistorice expuse la Institutul de paleontologie umană din Paris, deschis în mod excepţional publicului vara trecută. Un concurs a fost organizat în colaborare cu revista Sciences et Vie Decouverte, în cadrul căruia 1.500 de copii i-au botezat pe cei doi dinozauri fără nume: unul este acum Ike, iar ‘dinozaurul mumie’ se cheamă de acum Moi.

La licitaţie vor fi prezentate şi alte piese mai accesibile, cum ar fi trei ouă de dinozauri, descoperite în sudul Franţei (între 8.000 şi 10.000 de euro), un grup de trilobiţi fosili (din paleozoic, 6.000 – 8.000 euro), cristale sau lemn pietrificat. Toamna trecută, prima licitaţie dedicată în întregime istoriei naturale la Sotheby’s a fost un adevărat succes, încasările cifrându-se la 2,8 milioane de euro, potrivit casei de licitaţii britanice.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.