MADR va elabora un plan de acţiune pentru reluarea exporturilor de carne de porc şi pasăre în Federaţia Rusă

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va elabora, în această săptămână, un plan de acţiune care va stabili anumite contacte cu specialiştii din Federaţia Rusă, în vederea reluării exporturilor de carne de porc şi de pasăre pe această piaţă.

„În urma întâlnirii avute săptămâna trecută cu ministrul rus al agriculturii am convenit să facem cât mai rapid un plan de acţiune de colaborare pe etape. Vrem ca într-o săptămână să trimitem punctul nostru de vedere în privinţa planificării contactelor cu reprezentanţii ruşi din domeniul sanitar veterinar pentru rezolvarea problemelor legate de acreditarea abatoarelor”, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

Rusia a ridicat pe 13 iulie embargoul impus la 1 ianuarie 2007 asupra importurilor de păsări vii, ouă, carne de pasăre şi produse din carne de pasăre, dar achiziţiile propriu-zise nu au fost reluate.

Şeful MADR a precizat că relaţiile comerciale cu Rusia au fost mult mai active în 2011, România înregistrând o balanţă pozitivă.

„Am remarcat o deschidere din partea lor şi cred că vom putea exporta foarte curând carne de pui, dar şi de porc, fructe şi legume. Numai în primele şase luni ale acestui an exporturile României au fost la nivelul anului 2010 şi acum avem o balanţă pozitivă cu Rusia pe produse agroalimentare.

Ei au un deficit foarte mare de produse agroalimentare şi importă foarte mult. Discuţiile cu oficialii ruşi au vizat şi cercetarea, deoarece vor să cumpere material viticol pentru plantarea viţei de vie în anumite zone din Federaţie”, a explicat Valeriu Tabără.

Acesta a precizat că numai în primele şase luni România a exportat pe piaţa rusă circa 78.000 de sticle de vin, din care vinurile Recaş au reprezentat peste 55.000 de sticle, precum şi piersici, prune şi cireşe.

De asemenea, înfiinţarea unei burse de cereale în România a fost un al subiect discutat atât cu oficialii ruşi cât şi în cadrul reuniunii miniştrilor agriculturii ai statelor membre ale Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră.

„Am ridicat această problemă în Organizaţia pentru Cooperare Economică la Marea Neagră pentru că este foarte importantă crearea unei burse de cereale şi de plante la Marea Neagră. Deocamdată vreau să discut şi cu reprezentaţii Uniunii Europene dacă putem să facem o astfel de chestiune împreună cu Bulgaria şi să vedem care este procedura cea mai bună”, a adăugat cat Tabără.

Ministrul Agriculturii consideră că România, Ucraina şi Rusia pot constitui la Marea Neagră acea tripletă de ţări care să îşi spună cuvântul în producţia de cereale, estimând că România ar putea, în viitor, să producă peste 30 de milioane de tone de grâu şi porumb.Valeriu Tabără a participat, la Moscova, în perioada 7-8 octombrie 2011, la prima reuniune a miniştrilor agriculturii ai statelor membre în Organizaţia pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.