EUR
4,74 RON
(-0%)
USD
4,21 RON
(-0.25%)
GBP
5,39 RON
(-0.5%)
CHF
4,18 RON
(-0.23%)
AUD
2,99 RON
(-0.51%)
CAD
3,17 RON
(-0.66%)
BGN
2,42 RON
(+0.01%)
RUB
0,06 RON
(-0.72%)
ZAR
0,30 RON
(-0.69%)
BRL
1,13 RON
(-1.56%)
CNY
0,62 RON
(-0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.18%)
1 EUR RON

Nouă alertă pentru solare: Razele UV pătrund mult mai adânc în piele decât se credea iniţial

0

– Aparatele de bronzat ar putea să fie mult mai periculoase decât se credea iniţial, se arată într-un avertisment emis de experţii de la Colegiul King din Londra.
Razele ultraviolete emise de aparatele de bronzat au fost considerate, în principal, cauze pentru riduri şi alte semne de îmbătrânire, însă cercetătorii britanici au declarat ferm că acestea cauzează cancerul de piele, relatează Daily Mail.

Antony Young, un expert în efectele luminii solare asupra pielii, a studiat daunele pe care le-au adus pielii tinerilor două tipuri de raze ultraviolete: A (raze lungi) şi B (raze scurte). Acesta a tras un semnal de alarmă spunând că „saloanele de bronzat încă susţin că razele UVA sunt sigure, dar acest lucru este o prostie, pentru că acestea pot fi mult mai cancerigene decât s-a crezut anterior”.

Profesorul Young a expus pielea a 12 tineri britanici la raze UV, luând apoi mostre şi verificând dacă au suferit efecte cancerigene.
Acest lucru a arătat faptul că UVB, tipul de radiaţii care în mod normal sunt învinuite pentru tumorile de piele, afectează în general primul strat de piele. Totuşi, celule de la exterior sunt reînnoite şi înlocuite la fiecare patru săptămâni.
Însă razele UVA, care sunt asociate cu ridurile, au făcut mai mult rău pielii, ajungând mult mai adânc. Unele dintre celulele afectate de UVA cresc şi se divid foarte repede dacă sunt atinse de raze, şi astfel riscul de cancer este mult mai mare.

Cercetătorii au lămurit lucrurile declarând pentru revista „Journal of Investigative Dermatology” că „razele UVB rămân în continuare cele mai periculoase în ceea ce priveşte daunele pe care le produce ADN-ului, însă UVA au de asemenea un impact semnificativ asupra pielii”.
Aceste rezultate sunt extrem de îngrijorătoare deoarece, spre deosebire de lumina UVB, UVA arde pielea foarte rar şi astfel oamenii habar nu au de răul cauzat. „UVA contribuie la cancerul de piele şi nu trebuie să ne ardem la soare ca să ne dăm seama de aceasta”, au atenţionat cercetătorii.

Profesorul Mark Birch-Machin, un expert în piele de la Universitatea Newcastle, a spus că această cercetare dovedeşte că razele UVA sunt „la fel de rele” în ceea ce priveşte apariţia cancerului de piele ca şi UVB. Avertizările vin pe fondul unei îngrijorări cu privire la creşterea numărului de cazuri de melanom malign, cea mai mortală formă a cancerului de piele.

Organizaţia de Sănătate Mondială spune că aparatele de bronzat, solarele, care emit o cantitate mică atât de UVB cât şi de UVA, au un risc la fel de mare pentru cancer ca şi ţigările.
Această obsesie a vieţii moderne de a alerga după „strălucirea sănătoasă a pielii bronzate” este parţial de vină pentru numărul persoanelor care suferă de cea mai periculoasă formă de cancer de piele, care s-a dublat în ultimii 20 de ani.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.