EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Nu Grecia, China este problema

0
În timp ce lumea urmăreşte cu sufletul la gură criza din Grecia (populaţie de 11 milioane de locuitori), în China (populaţie de 1,34 de miliarde) se întâmplă lucruri care nu atrag atât de mult atenţia, deşi ar trebui.Dacă locomotiva economică mondială încetineşte, sau chiar se opreşte, consecinţele ar fi mult mai grave decât cele ale crizei greceşti, cu tot răul pe care aceasta l-a făcut Europei, notează vineri într-un editorial ziarul El Pais.

Iată câteva date tehnice despre ceea ce se întâmplă în China: activitatea manufacturieră a scăzut pentru a treia lună consecutiv, boom-ul speculativ imobiliar (sună cunoscut?) ar putea să se înfrâneze, preţurile la locuinţe au scăzut, iar marile companii din acest sector nu reuşesc să obţină finanţare.

Datoria guvernelor locale a atins un volum echivalent la 27% din totalul economiei, iar economiştii cred că în 80% din cazuri nu vor putea fi onorate. Preţul acţiunilor companiilor chineze cotate la Bursa din New York au scăzut drastic după ce s-a descperit nereguli de contabilitate.

Înseamnă toate acestea că urmează un mare crah în China? Nu neapărat, dar… Există o mare posibilitate ca în următorii ani China să sufere un accident care să-i încetinească creşterea economică. Acest accident ar putea fi financiar, ecologic, social sau internaţional. Ar putea fi de asemenea suficient de grav pentru a afecta simultan mai multe regiuni şi sectoare. O prăbuşire a bursei care să elimine o mare parte a economiilor populaţiei, contaminarea apei din vreun oraş sau orice altă situaţie neprevăzută care să declanşeze proteste masive de stradă ar putea fi scânteia unei crize care să afecteze întreaga economie. Iar impactul s-ar răspândi peste tot cu o mare viteză.

Acordul social şi politic pe care actualul regim îl are cu poporul chinez este următorul: noi creăm milioane de locuri de muncă şi promisiunea creşterii prosperităţii pentru toţi, iar voi ne lăsaţi să guvernăm fără să cereţi o mai mare participarea la procesul luării deciziilor. Dacă rata creşterii locurilor de muncă ar scădea, legitimitatea regimului s-ar reduce odată cu capacitatea sa de a guverna centralizat, cum s-a întâmplat până acum. Există însă şi alţi factori care subminează stabilitatea politică: inflaţia, decalajul social şi corupţia.

În deceniul trecut, inflaţia a fost în medie de sub 2 2% anuală. Acum este de 6,2% pe an, iar preţurile la alimente, capitolul cel mai exploziv politic, au crescut tot mai mult. Decalajul social înainte de boom-ul economic era invizibil pentru populaţie. Acum nu mai poate fi ignorat de nimeni: muncitorii de la oraş câştigă de trei ori mai mult decât populaţia din zonele rurale, iar numărul chinezilor care intră pe lista celor mai bogaţi oameni ai lumii bate recorduri în fiecare an.

Corupţia a devenit tot mai vizibilă şi la toate nivelurile. Eforturile guvernului de a o controla – care merg, de la trimiterea la închisoare a funcţionarilor publici, până la pedeapsa cu moartea – nu au avut succes.
Crizele economice transformă de obicei corupţia, care înainte era tolerată, într-un factor de iritare a populaţiei, cum s-a văzut în Egipt şi Tunisia şi care contribuie la căderea guvernelor. China este încă departe, dar corupţia este totuşi un factor care îngrijorează foarte mult actualul regim.

Acelaşi lucru se întâmplă cu intensificarea problemelor ecologice care, pentru mulţi chinezi, nu mai sunt o abstracţie: atunci când deschid robinetul pentru a se spăla sau găti iar apa este ruginie şi mirositoare, pasivitatea populaţiei s-ar putea transforma rapid în proteste violente.

Şi este un fenomen tot mai des întâlnit. Potrivit lui Sun Liping, sociolog la Universitatea din Tsinghua, în 2010, în China au avut loc 180.000 de proteste provocate de diferite motive. Străzile în China încep să se încălzească. Iar dacă această tendinţă ajunge să înfrâneze creşterea ţării, ceea ce se întâmplă pe străzile chineze ne va afecta pe toţi. Cu mult mai mult decât ceea ce se petrece în Grecia, conchide editorialul.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.