Polonia: victorie electorală a guvernului lipsită de glorie

Principalul partid de la putere, Platforma Civică (PO) a lui Donald Tusk, se pare că va câştiga fără nicio problemă alegerile legislative din 9 octombrie. Dar sarcina formării unui nou executiv nu va fi simplă, scrie ziarul Les Echos în ediţia de vineri.

Premierul Tusk, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE, trebuie să se simtă uşurat deoarece partidul său de centru-dreaptą PO, este, potrivit ultimelor sondaje, cu mult înaintea celui mai temut adversar al lui, Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului naţionalist de dreapta Lege şi Justiţie (PiS).

Intenţiile de vot pentru PiS se situează sub 20%, în timp ce PO este cotat cu peste 30%. Kaczynski suportă acum consecinţele afirmaţiilor pe care le-a făcut în volumul său publicat recent ‘Polonia viselor noastre’. El afirmă acolo că Angela Merkel şi ‘responsabilii politici germani vor să reconstituie puterea imperială a Germaniei’ cu ajutorul unei ‘axe strategice cu Moscova, în calea căreia singurul obstacol ar fi Polonia’.

Adevărata surpriză a acestor alegeri este avântul mişcării anticlericale fondată acum un an de deputatul Janusz Palikot. Cu o cotă de 10% , ea depăşeşte cu puţin şi partidul de centru stânga, Alianţa Stângii Democrate (SLD, de opoziţie), şi aliatul PO, Partidul Ţăranilor Polonezi (centru-stânga).

Dacă sondajele reflectă fidel situaţia, sarcina formării noului guvern ar trebui să-i revină fără nicio problemă lui Tusk, care şi-ar consolida astfel poziţia de lider politic european. Ar fi prima realegere pentru al doilea mandat de premier al Poloniei, în ultimii douăzeci de ani, în care viaţa politică a fost destul de instabilă.

Cu toate acestea, sarcina nu va fi uşoară pentru Tusk, deoarece va trebui să facă dovada unei mari abilităţi pentru a construi o nouă majoritate, ce nu va mai putea să se sprijine doar pe cele două partide aflate acum la putere. Tusk va trebui să înfrângă şi scepticismul majorităţii polonezilor în ceea ce priveşte voinţa clasei politice de a-şi menţine promisiunile de campanie.

Ceea ce surprinde în centrul Varşoviei, este faptul că sunt foarte puţine semne ale competiţiei electorale, al cărei ton este totuşi dur.

‘La mitinguri participă doar simpatizanţii, iar partidele se înfruntă mai ales la televizor’, spune un tânăr absolvent de învăţământ superior care trăieşte şi lucrează în capitală.

Acest scepticism în legătură cu voinţa clasei politice vine mai ales din partea întreprinderilor, în special cele străine, care aşteaptă un plan real de modernizare a statului şi de simplificare fiscală.

‘Investitorii din Polonia se confruntă cu o problemă gravă, cea a ambiguităţii dispoziţiilor şi a complexităţii legislaţiei’, potrivit Camerei franceze de comerţ şi de industrie din Polonia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.