Putin i-a asigurat pe investitori că în Rusia nu va exista o nouă criză

Premierul rus Vladimir Putin a luat parte la un forum dedicat investitorilor străini, cărora le-a spus că Rusia nu va cunoaşte o nouă criză financiară şi a dat asigurări că fostul ministru al finanţelor, Aleksei Kudrin, demis de şeful statului, rămâne în echipa-2012, scriu ziarele moscovite de vineri.

Premierul rus a criticat politica statelor europene, care nu doar că nu se luptă cu datoria publică mult prea mare, dar o mai şi amplifică, scrie Kommersant. În opinia sa, în Rusia nu va exista un nou val al crizei, iar economia ţării va înregistra o creştere. Cu toate acestea, mai târziu, în discursul său, premierul rus a arătat că ţara este pregătită să facă faţă unei noi crize: rezervele în aur cresc, fondul rezervelor este gata de noi cheltuieli, iar bugetul pe anii următori ia în calcul preţuri mici la petrol.

Rossiiskaia Gazeta notează că, întrebat despre demiterea lui Kudrin din postul de ministru al finanţelor, Putin a răspuns că „decizia a fost luată de preşedinte pe baza faptului că Aleksei Leonidovici şi-a permis câteva exprimări incorecte”. „Aţi vrea să comentez? Mi se pare că până şi comentariile din partea mea ar fi incorecte”, a adăugat Putin.

Totuşi el a precizat că, în ciuda caracterului emoţional, Kudrin „va rămâne membru al echipei noastre şi noi vom continua să lucrăm cu el. El este un om util şi necesar”. Premierul rus a precizat că şi preşedintele rus Dmitri Medvedev este de aceeaşi părere. Kudrin a fost demis de Medvedev după ce a spus că nu va face parte dintr-un guvern condus de acestą întrucât au viziuni diferite asupra cheltuielilor bugetare.

Izvestia relatează că Aleksei Kudrin s-a apropiat de lumea universitară. El predă la Universitatea de stat din Sankt-Petersburg un curs de „Probleme actuale ale economiei politice”. În luna septembrie a lipsit un singur curs, în timpul celebrei sale vizite la Washington, unde a făcut afirmaţia că este puţin probabil să facă parte dintr-un cabinet condus de Medvedev. Studenţii îl apreciază, afirmând că are darul de a explica toate subiectele într-un limbaj simplu, pe înţelesul tuturor.

Premierul Vladimir Putin a încercat să dea tonul politicii economice a noului ciclu electoral: pe primul loc este disciplina bugetară, pe al doilea – cheltuielile sociale, scrie Vedomosti. La forumul dedicat investitorilor, Putin a jucat un rol nefiresc pentru el – s-a arătat adeptul conservatorismului fiscal.

Orice guvern îşi doreşte să se poarte ca un unchi bun şi bogat, a recunoscut Putin, dar „piatra de temelie a activităţii noastre trebuie să fie disciplina financiară şi respectarea indicatorilor macroeconomici”, a spus premierul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.