Noi măsuri pentru protecţia soldatului american în zona pelviană

Slip din kevlar, ochelari cu senzori termici, panouri solare portabile: echipamentul individual al militarului american este revoluţionat ca urmare a experienţei de zece ani acumulate în războaiele din Afganistan şi Irak, relatează vineri AFP.Carabina M4 rămâne instrumentul de bază al infanteristului american, dar restul echipamentului îi conferă aerul unui „inspector gadget” în versiune de războinic: soldatul este echipat în total cu 73 de articole,de la haine la aparatele care-i permit o mai bună cunoaştere a situaţiei în teren, în funcţie de arma de care aparţine.Unele elemente permit o mai bună protecţie a soldatului, ca de exemplu vesta antiglonţ prevăzută cu straturi suplimentare de protecţie încă din 2004. Dar din cauza minelor artizanale folosite de insurgenţi, care sunt cauza morţii a peste jumătate din numărul soldaţilor americani decedaţi în Afganistan, a fost necesar să se pună la punct noi dispozitive de protecţie.

În cursul următoarelor două luni, „zeci de mii de dispozitive pentru protejarea zonei pelviene” vor fi trimise în Afganistan, potrivit colonelului William Cole, însărcinat cu protecţia soldaţilor în cadrul unităţii. Este vorba de un fel de „bikini” în culori de camuflaj, făcut din fibre sintetice numite „kevlar”, care se poartă deasupra pantalonului, dar şi de o lenjerie intimă, din acelaşi material, care poate opri sau diminua efectele bucăţilor mici de schije sau de pământ rezultate din explozii.

Un alt tip de răni des întâlnite în Afganistan şi Irak sunt traumatismele craniene. În consecinţă, o parte din căştile soldaţilor sunt prevăzute cu senzori care măsoară forţa unei explozii.

„Când un soldat este victima unei bombe artizanale, vom putea imediat descărca datele din casca sa pentru a stabili tipul impactului şi a ajuta astfel echipa de sanitari să determine în ce măsură a fost afectat creieruľ, precizează colonelul Cole.

Un alt dispozitiv le va permite soldaţilor să determine unde sunt ascunşi trăgători, la ce distanţă şi direcţia de tragere: „detectorul individual de focuri de armă (IGD)”. Circa 5.000 de asemenea dispozitive sunt deja în zonele de lupte.

Pentru luptele de noapte, soldaţii au la dispoziţie ochelarii cu viziune nocturnă de ultimă generaţie, care permit, de asemenea depistarea combatanţilor duşmani datorită căldurii degajate de corpul lor.
În curând, alte dispozitive portable vor permite depistarea prin laser a unei ţinte pentru a ghida atacurile aeriene, în prezent fiind folosit un binoclu enorm cu laser, de mai multe kilograme, care se montează pe un trepied.

Pentru alimentarea acestui tip de dispozitive electronice, s-a pus la punct o baterie mare cât un pachet de ţigări, care poate fi alimentată la orice sursă, chiar de la o baterie veche de maşină. Dacă nu
are nicio sursă prin apropiere, soldatul va putea folosi o foiţă pliantă căptuşită cu panouri solare flexibile, care este suficientă pentru alimentarea unui laptop.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.