Studenţii italieni scriu un nou capitol al toamnei calde a protestelor în piaţă

0
Mii de studenţi şi angajaţi în învăţământ şi-au dat vineri întâlnire în pieţele a 90 de oraşe pentru a protesta împotriva reducerilor de subvenţii impuse de guvernul Berlusconi, anunţă cotidienele italiene în ediţiile de vineri.

În paralel, prim-ministrul Silvio Berlusconi se gândeşte să schimbe numele partidului său ca o strategie electorală, dar aliatul lui, Umberto Bossi, nu este sigur dacă guvernul va reuşi să încheie mandatul în 2013.

Berlusconi a negat orice neînţelegere în rândurile alianţei de guvernământ, în special cu ministrul economiei Giulio Tremonti. „Obiectivul nostru este acela de finaliza reformele şi lucrăm în absolută armonie cu ministrul economiei”, a subliniat joi seara, premierul italian, citat de cotidianul Corriere della Sera.

Premierul i-a îndemnat pe colaboratori să vină cu propuneri pentru schimbarea numelui partidului care „nu mai este pe placul alegătorilor”. El a anunţat că va face sondaje pentru a identifica numele şi simbolurile ideale. Noul nume trebuie să fie simplu, să nu aibă mai mult de două cuvinte şi să atragă imediat atenţia. Printre propuneri primite se află numele „Italia” şi „Forza Silvio” şi, în glumă, „Hai Frumoaso” /”Forza Gnocca”/.

La sfârşitul Consiliului de miniştri ţinut joi, aliatul lui Berlusconi, preşedintele Ligii Nordului, Umberto Bossi, a afirmat că până în 2013, multe lucruri se pot întâmpla. Singura certitudine este că nu intenţionează să rupă coaliţia înainte de legea electorală, scrie cotidianul Il Messaggero. „La început, guvernul era solid, aveam aceleaşi obiective.

Acum însă, executivul are lunile numărate”, a afirmat Bossi. Liderul Ligii Nordului le-a confirmat colaboratorilor că, „dacă Tremonti şi Berlusconi nu vor ajunge la un consens, lucrurile vor sfârşi rău”, subliniază cotidianul.

În paralel, studenţii scriu vineri un nou capitol al toamnei calde a protestelor, titrează ziarul La Repubblica. După greva generală a Uniunii Sindicatelor de Bază proclamată săptămâna trecută, a venit rândul studenţilor şi angajaţilor în învăţământ să-şi revendice drepturile în piaţă. Sloganul protestului naţional este „Voi nu sunteţi Statul”, folosit de 90 de manifestaţii simultante în întreaga Italie.

La Roma, protestatarii şi-au dat întâlnire la piramida-monument din centrul oraşului pentru a mărşălui până la Ministerul Învăţământului. La protest au aderat şi uniunile sindicale de bază Unicobas, Usi şi Usb. Protestatarii au anunţat că au ales să se facă auziţi cu orice preţ şi fiecare va purta cu sine o oală ca simbol al marilor revoluţii din Argentina, dar şi după modelul actual al studenţilor din Cile. Cotidianul scrie că manifestaţia s-ar putea extinde şi sâmbătă.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.