Un virus informatic ”a infectat” dronele armatei americane

Un virus informatic a pătruns în sistemul posturilor de comandă de la distanţă a dronelor americane care efectuează misiuni în Afganistan sau în alte zone de conflict la baza Creech din statul Nevada /vest/, potrivit ediţiei de sâmbătă a revistei Wired, care citează surse anonime, relatează AFP.

”Un virus informatic a infectat cockpiturile dronelor americane Predator şi Reaper, înregistrând toate comenzile piloţilor când ei efectuează de la distanţă misiuni în Afganistan şi în alte zone de conflict”, scrie revista pe site-ul său pe Internet.

Potrivit Wired, oficial n-a avut loc nici o difuzare de informaţii confidenţiale în exteriorul bazei din cauza acestui virus, care nu i-a împiedicat pe piloţi să-şi efectueze misiunile.

”Specialiştii militari nu ştiu dacă virusul a fost introdus voluntar sau accidental”, a adăugat el, reamintind că majoritatea misiunilor întreprinse de drone sunt efectuate de către piloţi de la baza Creech.

S-ar putea ca virusul să fi fost introdus în calculatoarele bazei prin intermediul unor discuri dure externe, pe care piloţii le utilizează pentru a transfera informaţii de la un post la altul, scrie Wired, precizând că tehnicienilor de la baza Creeh le estet greu să scape de acest virus, detectat pentru prima dată în urmă cu două săptămâni.

”Noi îl eliminăm, dar el revine de fiecare dată. Credem că nu este foarte periculos, dar de fapt nu ştim nimic despre aceasta”, a declarat unul dintre interlocutorii anonimi pentru Wired.

Dronele sunt periodic folosite de armata americană sau de Agenţia Centrală de Informaţii /CIA/ a SUA pentru operaţiuni militare de supraveghere sau de bombardare – oficiale sau secrete, precizează Wired.

Aulaqi a fost ucis în atacul întreprins de o dronă a CIA, au relatat CNN şi Washington Post, informaţii ce n-au fost dezminţite de către responsabili americani contactaţi pe această temă de către AFP.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.