EUR
4,76 RON
(-0.05%)
USD
4,20 RON
(-0.13%)
GBP
5,47 RON
(+0.13%)
CHF
4,20 RON
(-0.15%)
AUD
2,99 RON
(-0.56%)
CAD
3,18 RON
(-0.06%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,06 RON
(-0.29%)
ZAR
0,30 RON
(-0.29%)
BRL
1,12 RON
(-0.79%)
CNY
0,63 RON
(-0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.17%)

Vizita preşedintelui la Washington a confirmat parteneriatul între România şi SUA, afirmă Bogdan Aurescu

0
Vizita preşedintelui Traian Băsescu la Washington pe 13 septembrie a confirmat rolul jucat de România, din ce în ce mai important, şi parteneriatul între România şi Statele Unite ale Americii, a afirmat secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Bogdan Aurescu, sâmbătă, la începutul lucrărilor Comisiei pentru apărare şi securitate din cadrul Adunării Parlamentare a NATO.

„Semnarea acordului între România şi SUA a fost unul dintre punctele focale ale acestei vizite. Unul dintre punctele cele mai importante ale vizitei, acordul care a fost semnat şi care vine să întărească rolul jucat de România în NATO în ceea ce priveşte împiedicarea ameninţărilor împotriva Alianţei.

Vom juca un rol în întărirea capacităţii NATO de a face faţă acestor ameninţări şi va trebui să apărăm toate teritoriile şi toate populaţiile care intră în acest teritoriu al NATO. Cel mai important pilon al apărării noastre, al securităţii noastre – şi sunt bucuros să aflu că şi domnul secretar general al NATO Rasmussen şi-a exprimat această poziţie – este apărarea şi, citez, ‘interceptarea în România va juca un rol important în creşterea capacităţii noastre în a împiedica proliferarea rachetelor balistice'”, a afirmat Bogdan Aurescu.

El a subliniat faptul că Acordul privind instalarea scutului antirachetă în România reprezintă „un subiect foarte important în agenda publică”.

„Riscurile şi ameninţările sunt legate de provocările din actualul nostru sistem şi din mediul în care trăim. În zona geografică în care se află România, în sud-estul Europei, ameninţările sunt din ce în ce mai mari în ceea ce priveşte rachetele cu rază scurtă şi medie de acţiune”, a evidenţiat Bogdan Aurescu.

Secretarul de stat a adăugat că în toată zona euroatlantică s-a dovedit că riscurile „sunt din ce în ce mai mari în termeni de proliferare a acestor ameninţări”.

„România împarte o viziune comună şi va lua măsurile necesare pentru prevenirea acestor ameninţări bazate pe principiile de indivizibilitate şi securitate, de solidaritate a Alianţei. Mai mult, ca stat de la graniţa Alianţei Euroatlantice, România joacă un rol extrem de important în sprijinirea eforturilor de întâmpinare a acestor ameninţări”, a susţinut Aurescu.

El a spus că, din punctul său de vedere, activităţile de apărare antirachetă trebuie să fie „centrate asupra unei apărări foarte puternice, cu un rol de descurajare şi capabilă să respingă proliferarea tehnologiilor utilizate pentru rachetele balistice”.

Bogdan Aurescu a subliniat faptul că un argument foarte important pentru semnarea Acordului l-a reprezentat selectarea bazei de la Deveselu ca punct de amplasare a sistemului antirachetă, care va fi operaţional în 2015.

„Baza de la Deveselu a obţinut numărul cel mai mare de puncte. În România această participare a fost primită cu multă bucurie de către cetăţeni şi mai ales de cetăţenii de la Deveselu”, a afirmat Aurescu.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.