EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Bulgaria nu va fi „calul troian” al Rusiei, ci „poarta” ei spre Europa

0
Bulgaria nu va fi ‘calul troian’ al Rusiei, ci ‘poarta’ ei spre Europa, a declarat Rosen Plevneliev, candiat pentru postul de preşedinte al ţării, sprijinit de partidul GERB, aflat la putere în Bulgaria, scrie luni cotidianul sofiot Sega.

Plevneliev s-a întâlnit duminică cu ziarişti străini acreditaţi în Bulgaria. El a spus că proiectele energetice ruseşti, cum ar fi centrala nucleară de la Belene, oleoductul Burgas-Alexandoupolis şi gazoductul South Stream nu vor fi realizate indiferent de preţ.

Un proiect poate fi realizat după ce se prezintă toate calculele şi se dovedeşte că acesta este rentabil şi aceasta va fi abordarea de acum înainte, a spus Rosen Plevneliev, care în urmă cu o lună a demisionat din postul de ministru al dezvoltării regionale pentru a participa la campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, programate pentru 23 octombrie.

Plevneliev este de părere ca ar fi în interesul celor două ţări să evalueze avantajele şi dezavantajele fiecărui proiect. Relaţiile noastre cu Rusia nu se limitează numai la proiectele
energetice, crede candidatul care, potrivit sondajelor de opinie, are cele mai bune şanse de a deveni viitorul preşedinte al Bulgariei.

Ziarul Trud scrie că gigantul rus Gazprom şi-a declarat interesul pentru o centrală electrică în Bulgaria. Ziarul îl citează pe Denis Fedorov, director executiv al ‘Gazprom energo holding’, potrivit căruia compania ar putea să achiziţioneze centrale electrice în Bulgaria, Marea Britanie, Germania şi ţările din Benelux. Potrivit unor surse citate de ziar, Gazprom este interesat de achiziţionarea termocentralei din oraşul Varna, care în momentul de faţă se află în proprietatea companiei cehe CEZ.

După destrămarea Uniunii Europene, ceea ce nu este departe, Rusia va încerca să pună mână asupra fostelor colonii ale sale – România şi Bulgaria, susţine profesorul universitar Nikola Gheorghiev, specialist în literatura şi cultură rusă, într-un interviu pentru ziarul 24 Ceasa.

În opinia sa, Rusia a renunţat la aspiraţiile sale europene în favoarea restituirii imperiului rus. În acest moment eforturile sunt îndreptate spre Asia şi Caucaz, dar va veni şi timpul Europei de est, susţine Gheorghiev. El crede că politica rusă contemporană este dominată de modelul vechi tipic pentru această ţară – un partid puternic la putere, opoziţie slabă, iar criticii mai curajoşi ai regimului – asasinaţi, indiferent dacă este vorba de bărbaţi sau femei.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.