EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Ce se întâmplă atunci când stelele se ciocnesc?

0

– Un nou studiu al fenomenelor spaţiale sugerează că existenţa vieţii pe Pamânt depinde de exploziile masive care se produc în cealaltă parte a galaxiei noastre

Rezultatele cercetării realizate de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Washburn, Kansas, SUA, aduc în atenţie faptul că exploziile care au loc atunci când două stele se ciocnesc pot elibera în spaţiu radiaţii de înaltă putere, cu raze gama. Cercetătorii cred că aceste raze deja au avut un rol într-o anumită măsură în extincţiile de pe planeta noastră. Acestia spun că astfel de explozii pot contribui la dispariţia stratului de ozon al Terrei, scrie Daily Mail.

Cercetarea a fost prezentată duminica, 9 octombrie, la întâlnirea anuala a Societaţii de Geologie a Americii ce a avut loc la Minneapolis. Este prima dată când oamenii de ştiinţă pun în legătură momentul acestor explozii puternice cu raze gama şi extincţiile de pe Pământ, care pot fi datate cu ajutorul înregistrării fosilelor.

Livescience.com spune că există două tipuri de explozii cu raze gama: o explozie mai lungă, mai luminoasă şi o explozie “scurtă, dar puternică”, care durează mai puţin de o secundă, dar care se pare că emite mai multe radiaţii.
Dacă o asemenea explozie ar avea  loc în interiorul galaxiei noastre, efectele sale asupra Pământului ar dura mult mai mult.

Exploziile scurte pot fi cauzate de coliziuni între stele precum stele neutron dense sau găuri negre. Oamenii de ştiinţă au reuşit să estimeze că astfel de coliziuni se întâmplă odată la fiecare 100 de milioane de ani într-o galaxie, ceea ce înseamnă că Terra a fost lovită de câteva ori de-a lungul istoriei planetei.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.