EUR
4,76 RON
(-0.05%)
USD
4,20 RON
(-0.13%)
GBP
5,47 RON
(+0.13%)
CHF
4,20 RON
(-0.15%)
AUD
2,99 RON
(-0.56%)
CAD
3,18 RON
(-0.06%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,06 RON
(-0.29%)
ZAR
0,30 RON
(-0.29%)
BRL
1,12 RON
(-0.79%)
CNY
0,63 RON
(-0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.17%)

D. Zaharescu: Taxa clawback va duce la pierderi estimate de 842 milioane lei pentru industria farmaceutică românească

0
Taxa clawback va duce la pierderi estimate de 842 milioane lei pentru industria farmaceutică românească, a declarat Dan Zaharescu, director executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamnte (ARPIM).

„Impactul taxei de clawback va fi unul sever asupra industriei farmaceutice româneşti. Dacă în celelalte ţări ale Uniunii Europene acesta este un procent agreat din creşterea anuală a fiecărui producător, contribuţia fiind plafonată la o sumă fixă, în România această taxă este deficitul bugetului de medicamente.

Tot ceea ce statul asigură azi prin rectificări ar urma să fie susţinut de producători, astfel încât, indiferent cât de puţin alocă statul, industria ar trebui să plătească restul. Aceasta va duce la pierderi estimate de 842 milioane lei pentru industria farmaceutică românească”, a explicat Dan Zaharescu la forumul Pharma care s-a încheiat la sfârşitul săptămânii trecute, potrivit unui comunicat de presă transmis luni.

Forumul a abordat tematici importante pentru întreg sistemul farmaceutic, marcat de politicile sanitare din ultimii ani.

Toţi participanţii au fost de acord că, în prezent, sistemul farmaceutic stagnează.

„Premisa actuală a practicii farmaceutice o reprezintă serviciile farmaceutice orientate spre pacient. În acest sens au fost identificate o serie de probleme, unele generate de sistem, altele de pacient. Dintre cele generate de sistem aş putea enumera lipsa timpului, a măsurilor organizatorice, absenţa din cultura profesională a noţiunilor legate de creşterea calităţii serviciilor către pacient.

Printre problemele generate de pacient se numără nivelul educaţional şi de tipul de cultură din care acesta face parte. Soluţia constă în colaborarea dintre cele trei categorii implicate (pacienţi, farmacişti, medici), dar şi asigurarea unei  infrastructuri la nivelul farmaciei (spaţiu, personal, resurse de documentare) şi a unui sistem legislativ care să reglementeze cadrul în care se poate realiza această orientare către pacient.”, a opinat conf. dr. Doina Dragănescu de la Facultatea de Farmacie, Universitatea de Medicină şi Farmacie Bucureşti.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.