EUR
4,76 RON
(-0.05%)
USD
4,20 RON
(-0.13%)
GBP
5,47 RON
(+0.13%)
CHF
4,20 RON
(-0.15%)
AUD
2,99 RON
(-0.56%)
CAD
3,18 RON
(-0.06%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,06 RON
(-0.29%)
ZAR
0,30 RON
(-0.29%)
BRL
1,12 RON
(-0.79%)
CNY
0,63 RON
(-0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.17%)

De ce nu sunt obligatorii de la 1 noiembrie anvelopele de iarnă „obligatorii”. Unde iei amendă dacă mergi cu cauciucuri de vară

0

– Anvelopele de iarnă nu sunt obligatorii de la 1 noiembrie pentru toate autovehiculele, ci doar pentru cele care circulă pe porţiuni de drum cu gheaţă, zăpadă sau polei. Întrebat de gândul dacă toţi conducătorii auto sunt obligaţi să îşi doteze maşinile cu cauciucuri de iarnă, comisarul şef de la Poliţia Rutieră, Marian Zane, a răspuns: „Nu toţi. Este vorba despre circulaţia pe porţiunile cu zăpadă, gheaţă sau polei”.

El a adăugat însă că este „incorect” să nu ne dotăm maşinile cu cauciucuri de iarnă. „Este important să nu fim surprinşi. Te poţi duce la cumpărături şi să fie soare, şi când ieşi poate să ningă”, a spus Zane.

„Conducătorii auto care ştiu că îşi ţin maşinile în garaj, desigur că nu sunt nevoiţi să îşi cumpere cauciucuri de iarnă. Important este să evităm blocajele în trafic, nu amenzile”, a mai spus comisarul şef Marian Zane.

Şi reprezentanţii Autorităţii Rutiere Române (ARR) au confirmat că cei care nu circulă pe porţiuni de drumuri cu zăpadă, polei sau gheaţă nu riscă sancţiuni dacă nu au cauciucuri de iarnă. Legislaţia care intră în vigoare pe 1 noiembrie prevede amenzi între 2.500 şi 4.000 de lei pentru cei fără anvelope de iarnă, şoferii riscând şi reţinerea certificatului de înmatriculare al automobilului.

Poliţiştii vor fi cei care vor verifica dacă maşina oprită în trafic este dotată cu anvelope de iarnă, iar legislaţia nu prevede obligativitatea ca service-ul să emită „o hârtie” care să certifice faptul că maşina este dotată cu anvelope de iarnă, ne-au explicat oficialii ARR.

Poliţistul va lua ochelarii sau lupa şi se va uita la anvelopă. Nu există prevedere care să spună că noi, service-urile, trebuie să dăm o hârtie ce va fi prezentată poliţistului care opreşte maşina în trafic. Service-ul eliberează doar un certificat de garanţie pentru anvelopele p care le montează, în care sunt trecute diverse specificaţii tehnice privind dimensiunea, profilul anvelopei”, a declarat pentru Gândul Denis Duţescu, şef de service şi distribuitor de anvelope.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.