Ce ne facem cu „inflaţia” de… oameni FRUSTRAŢI?

“Porţile către înţelepciune şi cunoaştere sunt întotdeauna deschise.”

– Cu cât avem mai multă ură de sine şi sentimente de vinovăţie, cu atât viaţa noastră merge mai prost. De fapt, încă din copilărie învăţăm ce să gândim despre noi înşine şi despre lumea care ne înconjoară. Dacă ai trăit cu oameni care erau nefericiţi, speriaţi, vinovaţi sau mânioşi, atunci ai învăţat o mulţime de lucruri negative despre tine însuţi şi despre lumea care te înconjoară. “Eu niciodată nu fac nimic aşa cum trebuie.”, “Este numai vina mea!”, ‘Toţi se poartă rău cu mine, mă critică, nu mă ajută, mă calcă în picioare, mă abuzează” – credinţe ca acestea, adânc înrădăcinate în fiinţa noastră, creează o viaţă plină de frustrare. Toate resentimentele, depozitate ani de-a rândul în mintea şi sufletul nostru, conduc în cele din urmă la boală.

– „Credeţi sau nu, noi ne alegem aceste gânduri şi le transformăm în credinţele noastre”, subliniază Louise Hay în cartea „Poţi să-ţi vindeci viaţa”.  „Eu găsesc că resentimentul, criticismul, sentimentul de vinovăţie şi frică sunt cele care cauzează mai multe probleme decât orice altceva pe lume”, arată aceasta.

 

1. Viaţa este de fapt foarte simplă. Ceea ce dăruim, este ceea ce primim înapoi.

Ceea ce gândim despre noi înşine devine adevărat pentru noi. Cred că fiecare dintre noi, incluzându-mă şi pe mine este 100% responsabil pentru ceea ce se petrece în viaţa noastră, bun sau rău. Fiecare gând pe care îl gândim, creează viitorul nostru. Fiecare dintre noi îşi crează propriile experienţe prin propriile gânduri şi sentimente. Gândurile pe care le gândim şi vorbele pe care le rostim creează exprienţele noastre de viaţă.

Noi creăm o situaţie, apoi cedăm puterea pe care o avem, dând vina pe alţii pentru frustrarea noastră. Nici o persoană, nici un loc, nici un lucru nu are putere asupra noastră, pentru că noi suntem singurii care controlăm propriile noastre gânduri. Noi creem experienţele noastre, realitatea noastră şi toate persoanele din ea.

Care dintre afirmaţii seamănă mai mult cu tine?
“Toţi oamenii îmi sunt duşmani.”
“Toţi sunt binevoitori cu mine şi gata să mă ajute.”
Fiecare dintre aceste crezuri va crea experienţe de viaţă foarte diferite.

 

2. Universul ne sprijină total în fiecare gând pe care alegem să-l gândim şi să-l credem.

În alte cuvinte, subconştientul nostru acceptă orice vrem noi să credem. Aceasta însemnă că, ceea ce cred despre mine şi despre viaţă devine adevărat pentru mine. Ceea ce alegi să gândeşti despre tine însuţi şi despre viaţă, devine adevărat pentru tine. Şi alegerea pentru ceea ce vrem să gândim are o infinitate de posibilităţi.
Când ştim lucrul acesta ni se pare logic să alegem mai degrabă “Toţi sunt binevoitori cu mine şi gata să mă ajute” decât “Toţi oamenii îmi sunt duşmani.”

 

3. Puterea Universală nu ne judecă şi nu ne critică niciodată

Ea ne acceptă doar la propria noastră valoare. Apoi, reflectă crezurile noastre în viaţă. Dacă eu vreau să cred că viaţa este singuratică şi nimeni nu mă iubeşte, atunci aceasta este ceea ce voi găsi în lumea mea.

Totuşi, dacă eu doresc să mă eliberez de acest crez si să afirm pentru mine că “dragostea este peste tot şi eu sunt iubitor/iubitoare şi demn/demnă de iubit” şi dacă mă ţin constant de aceasta afirmaţie şi o repet mereu, atunci ea va deveni adevarată pentru mine. Atunci, vor veni în viaţa mea oameni plini de dragoste, oameni care există deja în viaţa mea vor deveni mai iubitori faţă de mine, iar eu, voi începe să-mi exprim cu uşurinţă dragostea faţă de alţii.

 

4. Cea mai mare parte dintre noi avem idei ciudate despre cine suntem noi şi multe, multe reguli rigide despre felul în care viaţa trebuie trăită

Aceasta nu este ca să ne auto-condamnăm căci, chiar în clipa aceasta fiecare face ceea ce crede că este mai bine. Dacă am fi ştiut mai bine şi am fi avut mai multă conştiinţă şi înţelegere, am face lucrurile diferit. Te rog să nu te auto-acuzi pentru că ai ajuns acolo unde eşti astăzi. Însuşi faptul că citeşti aceste rânduri, înseamna că eşti pregătit să faci o schimbare pozitivă în viaţa ta. Felicită-te pentru asta. “Bărbaţii nu plâng!”, “Femeile nu ştiu să folosească banii!”, ce idei limitate ca să trăieşti cu ele!

 

5. Când suntem foarte mici, învăţăm ce să credem despre noi înşine şi despre viaţă, din reacţiile adulţilor din jurul nostru

Aşa învăţăm ce să gândim despre noi înşine şi despre lumea care ne înconjoară. Acum, dacă ai trăit cu oameni care erau nefericiţi, speriaţi, vinovaţi sau mânioşi, atunci ai învăţat o mulţime de lucruri negative despre tine însuţi şi despre lumea care te înconjoară. “Eu niciodată nu fac nimic aşa cum trebuie.” “Este numai vina mea!” „Dacă mă supăr, sunt o persoană rea.”
Credinţe ca acestea, creează o viaţă plină de frustrare.

CITESTE continuarea…

Citește și
6 Comentarii
 1. victoria spune

  da, si eu cred in asta:ca invidia,rautatea,barfa,etc.,te macina si ajungi sa te imbolnavesti.

 2. coca spune

  Din fericire se dezvolta, destul de tarziu, aceasta noua stiinta sau acest nou tip de medicina.
  Si noile tehnologii permit demonstrarea „stiintifica” a acestor teorii (vezi si articolul „Corpul se vindeca singur”).
  Si Functional MRI arata efectul gandurilor asupra actiunii cortexului, efect identic cu cel produs de realitatea fizica.
  Nu degeaba se spune „esti ceea ce gandesti”!
  Cititi si Dale Carnegie „Lasa grijile si incepe sa traiesti” este un capitol dedicat actiunilor nefaste ale sentimentelor distructive asupra starii de sanatate. Mai cititi si „Dragostea si supravietuirea”…imi scapa autorul…si va veti convinge despre faptul ca relatiile cu cei apropiati ne influenteaza sanatatea.
  Sanatate…

 3. simi spune

  un articol bun, felicitari pentru astfel de articole

 4. Dana Captilin spune

  Asemenea lectii de viata ar trebui predate in scoli ca o materie noua, numita ”dezvoltare personala”!
  Stim atatea (si descoperim in continuare) despre corpul omenesc, despre planete si Univers, despre tot ce ne inconjoara, si atat de incredibil de putine despre om ca fiinta sociala! Iar ce stim, de fapt mai mult intuim si nu suntem in stare sa gasim cuvinte simple pt a impartasi asta cu copiii, care au cea mai mare nevoie si (inca!!) curiozitate, respeciv capacitate de intelegere si interiorizare. Pacat!
  Absolut superb articol!

 5. Silviă spune

  Sunt lucruri care trebuie semanate. Si, ca in pilda semanatorului, vor cadea boabe si pe pamant roditor si vor rodi inmiit.

 6. Ion spune

  Frustrare inseamna lipsire. Ceea ce de regula este descris ca frustrare este de fapt modalitatea negativa in care oamenii reactioneaza in anumite situatii in care se simt privati de ceva anume. As putea spune ca aceste modalitati negative de a reactiona au loc in cazul in care persoana respectiva nu este ‘conectata’ la izvorul de energie, de echilibru, de pace interioara, este deraiata de pe calea dragostei, iar astfel resimte ca este afectata de unele cauze exterioare pe care le resimte ca pe o lipsa sau o nedreptate. Cred ca oamenii se pot ridica deasupra acestor situatii fara a fi afectati, daca isi pastreaza o atitudine optimista, deschisa, fiind capabili oricand ‘sa rada soarelui in fata’, ceea ce consider a fi exact opusul a ceea ce se considera a fi ‘frustrare’.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.