EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Genocidul armean, abordat de Sarkozy în mod „electoral”

Turneul caucazian al liderului francez Nicolas Sarkozy a escaladat într-un serios conflict diplomatic dintre Paris şi Ankara. Turcia s-a declarat iritată de „ultimatumuľ pe care l-a formulat preşedintele Franţei la Erevan.

Acesta a atenţionat: dacă Ankara nu va recunoaşte genocidul armean din 1915, Parisul va adopta o lege care pune semnul egalităţii între negarea acestuia şi faptul penal. Potrivit cotidianului rus Kommersant, sub semnul întrebării s-ar putea pomeni contractele pe care companii franceze le au pe teritoriul Turciei, în valoare totală de 15 miliarde de euro.

Reacţia Ankarei a fost una vehementă. Ministrul de externe al Turciei, Ahmet Davutoglu, i-a recomandat Parisului să-şi amintească de propriului trecut colonial, în loc să dea lecţii altora, şi i-a acuzat pe francezi de atitudine arogantă la adresa străinilor, pe care îi consideră „cetăţeni de categoria a doua”.

Nu a stat să-şi aleagă cuvintele nici ministrul turc pentru relaţia cu UE, Egemen Bagis. Potrivit acestuia, Sarkozy dă dovadă de „oportunism politic”, iar cauza acestui demers antiturcesc o constituie faptul că liderul francez „este speriat de rezultatele ultimelor sondaje de opinie” din Franţa.

Experţii francezi sunt şi ei de părere că Sarkozy a decis să provoace scandalul din jurul genocidului armean în scop electoral. Obiectivul lui Sarkozy este de a-şi asigura sprijinul influentei diaspore armene din Franţa, estimată la circa o jumătate de milion de persoane.

Franţa şi Turcia se ceartă deja de zece ani din cauza genocidului armean, aminteşte Kommersant. În 2001, Franţa lui Jacques Chirac a recunoscut că uciderea de către Imperiul Otoman a 1,5 milioane de armeni a fost genocid. Turciâ în schimb, este de părere că, în primul rând, victime au fost mult mai puţine /vreo 300.000/, iar în al doilea rând armenii au murit în timpul revoltelor. Decizia de atunci a lui Chirac a dus la un război comercial între cele două ţări: Ankara a refuzat să cumpere tancuri, rachete şi avioane franceze, companiile din Franţa fiind excluse din mai multe licitaţii.

De asemenea, în 2006, Adunarea Naţională a Franţei a adoptat o lege care califică negarea genocidului armean drept infracţiune. Tot atunci au fost „îngropate” mai multe mari contracte franco¬turce, inclusiv în domeniul militar. De altfel, lucrurile nu ajuns până la o rupere totală a relaţiilor bilaterale, deoarece legea nu a fost aprobată la acea dată de Senatul francez.

La ora actuală este vorba tocmai de adoptarea legii de către Senat: după aceasta ea va deveni obligatorie, iar un cetăţean francez care va risca să nege public genocidul armean va fi pasibil de un an de închisoare şi amendă de 50.000 de euro.

În Turcia se fac deja auzite apeluri la boicotarea mărfurilor franceze. De data aceasta, sub semnul întrebării sunt contracte în valoare totală de 15 miliarde de euro, între care şi cele privind livrările de avioane Airbus şi construcţia unei centrale nucleare în Sinop, pe malul turc al Mării Negre.

Cu toate acestea, Sarkozy nu pare speriat de o asemenea evoluţie: el a mizat special pe acutizarea relaţiilor cu Turcia. Potrivit experţilor, preşedintele francez doreşte să mobilizeze tradiţionalul electorat de dreapta, care se pronunţă în mod categoric împotriva aderării Turciei la UE.

Intrând într-un conflict cu Ankara, Sarkozy va reanima atitudinile antiturceşti din societatea franceză, jucând în contrast cu socialiştii din Franţa, care nu riscă să-şi exprime public opoziţia faţă de aderarea la UE a unui stat islamic cu o populaţie de 72 milioane.

Mai există un motiv pentru această activitate a lui Sarkozy în direcţia turcă: preşedintele francez îl consideră pe premierul turc Recep Tayyip Erdogan un concurent serios în lupta pentru influenţă în lumea arabă, subliniază experţii. Atunci când a decis să-i sprijine pe adversarii lui Muammar Gaddafi în Libia, Parisul şi-a consolidat poziţiile în regiune şi acum manifestă o atitudine de gelozie faţă de încercările Ankarei de a se erija în principal apărător al intereselor arabe. Cu atât mai mult cu cât, după cum consideră Franţa, Erdogan duce un joc periculos atunci când cochetează cu naţionalismul arab şi alimentează atitudinile antiisraeliene

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata