EUR
4,76 RON
(-0.05%)
USD
4,20 RON
(-0.13%)
GBP
5,47 RON
(+0.13%)
CHF
4,20 RON
(-0.15%)
AUD
2,99 RON
(-0.56%)
CAD
3,18 RON
(-0.06%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,06 RON
(-0.29%)
ZAR
0,30 RON
(-0.29%)
BRL
1,12 RON
(-0.79%)
CNY
0,63 RON
(-0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.17%)

Gheorghe Ialomiţeanu: Pentru 2012 am avut o prognoză de creştere economică discutată cu FMI între 3,5 şi 4%

0
Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, marţi la Cluj, că prognoza de creştere a României va fi modificată, din cauza situaţiei din lume, mai ales din Europa, dar s-a arătat optimist că această schimbare nu va fi prea mare.

„Pentru 2012 am avut o prognoză de creştere economică discutată cu FMI între 3,5 şi 4 la sută. Sigur că ce se întâmplă pe pieţele financiare, ce se întâmplă în celelalte ţări, ne afectează şi pe noi. Exportul se face în Spania, Italia, Franţa, care au probleme, iar ieşirea din recesiune s-a bazat în mare măsură pe export.

Vom fi obligaţi să revizuim prognoza de creştere economică şi să sperăm că nu prea mult. În 2012, dacă exteriorul nu ne furnizează veşti bune, o să mergem pe politica de investiţii, să avem o creştere sustenabilă”, a declarat Ialomiţeanu.

Ministrul a mai precizat că Guvernul nu va pune în pericol politica de investiţii cu măsuri populiste, chiar dacă peste puţină vreme se va intra într-un an electoral. „Dacă nu vom reuşi să revenim cu salariile în 2012 sau procentul va fi mai mic, acest procent va fi datorită politicii sănătoase a Guvernului Boc de a da bani pentru investiţii”, a mai spus Ialomiţianu.

Reprezentantul Guvernului a mai spus, în cadrul întâlnirii avute cu contribuabilii din Transilvania, că doreşte reducerea contribuţiilor sociale pentru angajatori, dar a precizat că există şi pericolul ca peste o vreme această măsură să fie compensată de mărirea altor impozite, aşa cum s-a întâmplat în Ungaria sau Bulgaria.

Ialomiţeanu a precizat că în cursul anului următor cota de 16 la sută se va menţine şi că impozitele nu vor fi modificate şi a subliniat că viitoarea construcţie bugetară se va baza pe legislaţia care este acum în vigoare.

Ministrul a mai anunţat, de asemenea, că nu vor mai fi reduceri de cheltuieli. „Legat de cheltuielile de funcţionare a statului, avem două măsuri concrete şi anume controlul angajărilor şi interzicerea achiziţionării de birotică şi autoturisme”, a mai spus Ialomiţianu.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.