Mafia din spitale: câţi bani scoţi dacă îţi rupi piciorul

– Protezele pentru bolnavii de artroză, tijele pentru fracturi şi alte dispozitive „gratuite” sunt rarităţi în spitale. Odată cumpărate din propriul buzunar, pacienţii nu mai văd un ban.

Chiar dacă plăteşti din greu la asigurări, în cazul în care îţi rupi o mână sau un picior, tot trebuie să plăteşti consistent din buzunar. Şi nu doar şpăgile, ci şi proteze sau tije pentru care primeşti chitanţe, scrie EVZ.ro.

Artroza, cea mai frecventă boală de articulaţii (afectează 70% din adulţi), beneficiază de un program naţional, finanţat din Fondul de Asigurări de Sănătate, prin care se dau gratuit proteze. Doar că gratuitatea se acordă „în limita stocului”, în speţă, a fondurilor: pacienţii se trec pe liste de aşteptare, iar cei cu stare aleg să şi le cumpere.
Pentru că cererea depăşeşte cu mult fondurile, se fac „liste de aşteptare”. Mulţi pacienţi, strânşi cu uşa de durere, scot în jur de 1.200-2.000 de euro din buzunar pentru a şi le procura.

„Fiecare medic face liste. Când vin banii, ne trezim că ajung doar pentru 20 de proteze, iar noi avem, să zicem, 40 de pacienţi. Pentru că nu e vorba de urgenţe, stabilim priorităţile după mai multe criterii: fie în ordine alfabetică, fie pentru primii înscrişi, pe principiul «primul sosit, primul servit», fie le împărţim între noi, medicii, iar, de acolo, la pacienţii fiecăruia”, explică dr. Corneliu Dan Popescu, medic ortoped la Spitalul Bagdasar- Arseni din Bucureşti.

Cei care nu prind din prima sunt sfătuiţi să-şi cumpere singuri ce au nevoie. „Eu îi indic mai multe firme din care alege. Aici e şi greşeala medicului, recunosc, pentru că pacientul merge la Casă cu hârtiile să-şi recupereze banii şi, fiind refuzat, te dă în judecată. De aceea, îl pun să semneze că şi-o cumpără în cunoştinţă de cauză etc.”, precizează medicul Popescu.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.