EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

Martine Aubry, „o Merkel a stângii” franceze

0
Mereu sobra şefă a Partidului Socialist francez s-a clasat pe locul doi în cursa pentru alegerea candidatului socialiştilor pentru a prezida Franţa. Martine Aubry vrea să întruchipeze o stângă responsabilă şi unită, dar fără a renega însă tradiţiile pentru a cuceri exigentul electorat francez, notează luni ziarul El Mundo.

Aubry şi-a anunţat la 28 iunie candidatura oficială pentru a-i reprezenta pe socialişti la urne, cu şase luni mai târziu decât cel care a devenit principalul său rival în cursa pentru primare, François Hollande. Prin anunţul său, Aubry a ocupat locul pe care îl deţinea până atunci principalul favorit, Dominique Strauss-Kahn, implicat în procesul de hărţuire sexuală.

Totuşi, Martine Aubry era deja una din figurile consacrate ale partidului. A fost ministru al muncii şi număr doi în guvernul lui Lionel Jospin (1997-2002), iar din 2008 a preluat frâiele PS. Acum în faţa rivalului său Hollande va trebui să facă uz de cel mai mare atu al ei: experienţa sa în sectorul privat, dar şi în cadrul guvernului şi în fruntea marelui oraş Lille.

Însă nu toate sunt puncte în favoarea sa. Sau cel puţin este ceea ce încearcă să arate dreapta franceză, ale cărei atacuri împotriva lui Aubry au ca argument o controversată propunere pe care ea a prezentat-o când a fost ministru şi a propus reducerea săptămânii de lucru la 35 de ore pentru francezi.

Controversa izbucnită a fost folosită de Nicolas Sarkozy şi de partidul său pentru a ataca stânga şi a o prezenta ca un curent ‘arhaic’. Dincolo însă de aspiraţiile sale de a ajunge la Palatul Elysee, Aubry s-a angajat într-o uriaşă muncă de reînnoire a Partidului Socialist francez, a câştigat credibilitate iar multe voci o compară acum cu ‘o Merkel a stângii’.

Ceea ce nu este deloc o comparaţie gratuită. Cu cancelarul german, Martine Aubry este comparată pentru stilul sobru şi fără înflorituri în modul de a se îmbrăca şi pentru discreţia ei absolută privind viaţa privată. Un teren incomod pentru ea, dar nu şi pentru criticii săi care nu au întârziat să difuzeze zvonuri cu privire la soţul ei, avocatul Jean-Louis Brochen. Extrema dreapta l-a prezentat drept ‘avocatul islamistelor” pentru apărarea unor fete excluse de la şcoală pentru că purtau văl.

Ceea ce nimeni nu contrazice este caracterul ei „autoritar şi tranşant”, de multe ori „riguros”, de care a dat dovadă când a făcut parte din guvern şi când a fost primar al oraşului Lille. Plasată încă de la început în aripa stânga a socialiştilor, sunt unii care asigură că poziţiile ei sunt chiar mai de stânga decât cele ale tatălui ei Jacques Delors, fostul preşedinte al Comisiei Europene. Tatăl ei, simbol al social-democraţiei europene, a asigurat recent că fiica lui este ‘cea mai bună’. ‘Cei care mă cunosc ştiu că nu aş spune acest lucru, dacă nu aş crede cu adevărať, a subliniat Delors.

Cu aceste referinţe şi cu sprijinul majoritar pe care l-a obţinut la alegerile municipale din Lille, Martine Aubry s-a lansat în propriul tur al circuitului naţional. Rămâne de văzut dacă susţinerea pe i-a exprimat-o DSK nu îi va face mai mult rău decât bine în turul doi al alegerilor împotriva lui Francois Hollande.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.