EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Milionarul anticlerical Janusz Palikot zguduie scena politică din Polonia

2
Filozof de formaţie şi bogat om de afaceri deliberat provocator, Janusz Palikot a produs un şoc în Polonia cu partidul său anticlerical devenit cea de-a treia forţă politică, în urma legislativelor ce au avut loc în această ţară catolică în proporţie de 90 la sută, comentează AFP.

„Ajunge să ni se mai spună cum să trăim, cum să ne iubim, câţi copii să avem şi cu cine. Ne¬am săturat să-i vedem pe bărbaţii îmbrăcaţi în negru hotărând cine poate avea copii (…), pentru cine trebuie să votezi şi cine este polonez sau nu”, declară Janusz Palikot, în vârstă de 46 de ani, în programul mişcării care îi poartă numele şi pe care a creat-o în urmă cu mai puţin de un an.

El atacă tabuurile vieţii politice şi sociale poloneze şi cere mai ales renunţarea la finanţarea bisericii de către stat, introducerea unui impozit pe religie plătit de cetăţeni şi eliminarea cursurilor de catehism din şcolile publice.

Palikot se pronunţă în favoarea revizuirii restituirilor către Biserica Catolică poloneză a bunurilor confiscate de comunişti şi a interdicţiei pentru clerici de a participa la ceremoniile oficiale de stat, idei pe care niciun om politic nu a avut până în prezent curajul să le formuleze cu voce tare.

El mai cere introducerea Pactului civil de solidaritate (PACS), a finanţării de către stat a fecundării in vitro, compensarea pilulelor contraceptive, egalitatea salariilor între femei şi bărbaţi, precum şi legalizarea drogurilor uşoare.

Pe listele sale electorale a inclus persoane necunoscute marelui public, cu excepţia câtorva militanţi de frunte ai mişcării gay şi pentru drepturile femeilor. Fapt ce a părut suficient pentru ca peste zece la sută dintre polonezi să voteze cu partidul său.

Născut la 26 octombrie 1964 în localitatea Bilgoraj din estul Poloniei, Janusz Palikot s-a orientat pentru început spre studiul filozofiei. După ce a fost student al Univeristăţii Catolice din Lublin, apoi al celei din Varşovia, îşi obţine examenul de licenţă cu o teză despre Immanuel Kant.

„Este un om foarte inteligent, strălucitor, cu un caracter puternic şi care are o mare stimă de sine”, povesteşte, sub protecţia anonimatului, unul dintre foştii săi colegi de studenţie.

A început studiile de doctorat, dar le-a abandonat în scurt timp pentru a se lansa în afaceri odată cu prăbuşirea comunismului în Polonia, în 1989. A pus pe picioare o uzina de vin spumant, apoi a cumpărat o distilerie de vodcă pe care în 2005 a introdus-o la Bursa din Varşovia.

A preluat controlul asupra unei edituri şi câtva timp a finanţat o revistă ultracatolică, fapt pentru care ulterior şi-a cerut scuze în repetate rânduri.

În politică, Janusz Palikot a intrat abia în 2005, când era deja milionar, alăturându-se liberalilor conduşi de Donald Tusk. Ales în acelaşi an în circumscripţia din Lublin, el a devenit copilul teribil al politicii poloneze aflat sub stindardul liberalilor.

Excelent orator, dar mai ales provocator deliberat, i-a atacat pe conservatori şi liderii acestora, fraţii gemeni Kaczynski.

Nu a ezitat să participe la conferinţe de presă având alături un vibrator şi un pistol ori să apară într-o emisiune televizată cu un cap de porc tăiat pe o tavă.

A mers până acolo încât în 2008 l-a acuzat de alcoolism pe preşedintele de atunci, Lech Kaczynski, decedat doi ani mai târziu în accidentul aviatic de la Smolensk (Rusia), sau a făcut aluzii despre presupusa orientare sexuală a fratelui acestuia, Jaroslaw, liderul conservatorilor.

În 2010, a părăsit echipa lui Donald Tusk, pe care a considerat-o prea conservatoare mai ales în ce priveşte drepturile femeilor şi persoanelor homosexuale, dar şi prezenţa bisericii în viaţa publică.
În timp ce unii îi prevesteau dispariţia din viaţa politică, Janusz Palikot s-a decis să-şi creeze propriul partid. A străbătut Polonia în lung şi în lat şi a pus bazele mişcării sale cu care, duminică, a intrat triumfător în parlament.

loading...

Citește și
Loading...

2 Comentarii
  1. Anoynymous spune

    Voi nu credeti ca ajunge cum sa vi se spuna sa traiti, cum sa va iubiti, cati copii sa aveti, cu cine sa aveti, cu cine sa votezi cine este roman si cine nu?!

  2. zed spune

    cine ar putea face in Romania un astfel de partid? Prigoana? Cernea? mie imi place ideea…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.