Panourile solare, o afacere de pompat banii publici în lucrări de mântuială

1
– Încă un „tun” marca Pinalti: 50 de miliarde de lei vechi pentru panouri solare la 22 de creşe şi grădiniţe
– Fabricate în China şi amplasate la umbră, panourile solare nu vor fi amortizate niciodată
– În documentaţiile depuse de ofertanţi sunt menţionate destinaţii şi amplasamente care nu au nicio legătură cu situaţia reală
Panourile solare au devenit o nouă modă pe bani publici, instituţiile fiind parcă într-o competiţie de tocat banii altora. Primăria Piatra Neamţ, cu oameni de-ai lui Pinalti plasaţi la conducerea Administraţiei Fondului pentru Mediu, întâi Vlad Marcoci, iar acum Gheorghe Popescu, a „atras” o grămadă de bani, pe care i-a cheltuit în grabă, fără să se preocupe prea mult de eficienţă.
Lovitura cea mare a fost dată cu un prim program, de peste un milion de euro, prin care în curţile a 22 grădiniţe şi creşe au apărut construcţii care fac umbră pământului, dar cică „valorifică resurse de energie regenerabilă”.

Mai exact, este vorba de 4.990.693 lei, din care 3.992.498 lei au fost daţi de la Administraţia Fondului pentru Mediu. Pentru că în multe situaţii acoperişurile nu puteau fi deranjate, iar termenul pentru cheltuirea banilor se apropia de final vertiginos, adică 25 octombrie anul trecut, unele panouri au fost montate cât la umbră, cât la soare.

Este cazul Grădiniţei nr. 8 din Dărmăneşti, unde panourile sunt umbrite, toamna, până în jurul orei 11.00, de blocurile cu 10 etaje de peste drum. Vara ele nu au nicio utilitate, pentru că grădiniţa este închisă. Iarna, dacă ninge, nu are cine curăţa zăpada de pe ele şi, din nou, nu folosesc la nimic.

Serviciul Comunicare al Primăriei nu a putut să ne ofere o cifră a economiei realizate de aceste panouri solare în anul şcolar 2010-2011, invocând absenţa unor date. Nici o estimare a economiei care să fi fost prevăzută din proiect nu ni s-a oferit, probabil pentru că nu există.

Succesul cu care au fost cheltuiţi aceşti bani a determinat Primăria Piatra Neamţ să îşi prelungească”eforturile”, fiind decisă acum să mai arunce 405.290 lei pentru montarea unor astfel de panouri la Stadionul Municipal, mausoleul portocaliu al lui Pinalti, dar şi alţi 421.140 lei pentru Colegiul Tehnic”Gheorghe Cartianu”, precum şi încă 65.980 lei pentru Colegiul Tehnic Forestier. Socoteala totală dă 5.883.103 lei.

Amortizare imposibilă
În Piatra Neamţ, apa caldă menajeră este facturată către populaţie cu 14,711 lei metrul cub, iar apa rece plus canalizarea ajunge la 5,85 lei. Cum panourile solare nu produc apă rece şi nici nu exclud canalizarea, rezultă că pot compensa 8,86 lei la un metru cub de apă caldă.
Fără a lua în calcul cheltuielile cu întreţinerea sau cu energia electrică necesare funcţionării panourilor, ajungem la concluzia că întreaga investiţie ar fi amortizată în momentul în care ar produce 664.000 de metri cubi de apă caldă, cantitate din care marea majoritate (563.283 mc) ar reveni pentru cele 22 creşe şi grădiniţe.

Garanţia oferită pentru acest tip de instalaţii este, de obicei, de 10 ani, dar, dacă luăm în considerare o perioadă de serviciu de 20 de ani, rezultă că, pentru amortizarea panourilor solare în această perioadă, ar trebui să producă 28.164 de metri cubi de apă caldă pe an în total sau 1.280 metri cubi pe an la fiecare grădiniţă sau cămin. În această ultimă situaţie, înseamnă peste 106 metri cubi de apă caldă în fiecare din cele 12 luni ale anului, în toate cele 22 de unităţi de învăţământ, timp de 20 de ani.

În realitate, grădiniţele nu funcţionează mai mult de 10 luni pe an, soarele nu străluceşte decât vreo 8 luni pe an, cheltuielile cu întreţinerea şi energia electrică nu pot fi ignorate, iar o grădniţă nu consumă mai mult de 30 mc apă caldă pe lună… nici dacă ar lua şi angajaţii câte o găleată pentru acasă!

În aceste condiţii este foarte clar că investiţia nu va fi amortizată niciodată, dar cine îşi închipuie că a calculat cineva eficienţa investiţiei… înseamnă că nu a trăit în România până acum. Important e să ne dăm ecologişti şi să creştem profitabilitatea unor afaceri, că doar de asta există bani la bugetul de stat!

Bani publici atribuiţi cu dedicaţie

Prin anunţul de atribuire 87767/21.07.2010 publicat pe Sistemul Electronic pentru Achiziţii  Publice SEAP, Primăria Piatra Neamţ face cunoscut că banii pentru acest proiect au fost daţi firmei „Polystart Clima Sistems“ SRL Craiova. Aceeaşi firmă primeşte un contract similar de la Consiliul Judeţean Neamţ.

Anunţul de atribuire numărul 88249/28.07.2010 face cunoscut că forul judeţean a încredinţat acesteia contractul de „Execuţie lucrări de înlocuire sau de completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară“, în valoare de 3.769.290 lei.

Conform anunţului, firma trebuie să acţioneze în cinci locuri: Spitalul Judeţean, Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Războieni, Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Păstrăveni, Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Oşlobeni, precum şi Direcţia Generală de Asistenţa şi Protecţia Copilului, Complexul de Servicii „Elena Doamna“.

Şi aici încasarea banilor publici s-a făcut după lucrări de mântuială. De exemplu, în caietul de sarcini făcut de SC „Nova Invest“ SRL, tot din Craiova, pentru „programul de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energia solară – la Centrul de Recuperare a Persoanelor cu Handicap Păstrăveni“, se vede graba cu care s-au repezit pe banii publici.

Capitolul 1.2. „Descrierea sistemului“ este copiat din altă parte, căci vorbeşte despre „producerea ACM la Spitalul oraşului Bicaz“. Graba este evidenţiată şi la capitolul 1.3. „Descriere, amplasare şi montaj panouri solare…“, unde scrie negru pe alb: „Panourile solare vor fi amplasate pe şarpanta tip ţiglă a clădirii aferente maternităţii“.

Culmea este că acest caiet de sarcini este ştampilat şi semnat ca fiind foarte în regulă de „inginer Bucureşteanu Gh. Gheorghe, verificator proiecte“. Deşi ia bani pentru proiectare şi de la Primăria Piatra Neamţ, şi de la Consiliul Judeţean şi de pe unde mai ia, SC „Nova Invest“ nu apare deloc pe SEAP ca firmă căreia i s-a atribuit vreo licitaţie publică.

Firme minune aruncate pe banii publici

„Polystart Clima Sistems“ SRL Craiova îi are ca asociaţi pe Cristian Dobre, Gabriel Iosif Luca, Mihăiţă Daniel Radu şi Marian Valentin Tudor. În anul 2010, firma a raportat un profit de 4.875.732 lei, la o cifră de afaceri de 38.818.424 lei. „Nova Invest“ SRL Craiova îl are ca asociat unic pe Dragoş Costin Cotarcea şi a înregistrat o creştere spectaculoasă a cifrei de afaceri în 2010, de la 480.228 lei în 2009, la 3.085.662 lei. Cu un singur angajat din 2006, de când s-a înfiinţat, firma minune a raportat un profit de 866.084 de lei în 2010.

loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. Eugen Obermayr spune

    Hallo,
    Hr. Dragos Cotercea hat im April 2010 für dieses Project in Deutschland für 11400 € Sunda Kollektoren gekauft aber bis heute nicht bezahlt. Mit dem vereinbarten Zinssatz von 8.5% schuldet er mir bis jetzt 15700 €. Ich wußte zu der Zeit nicht dass er bei staatlichen Projecten so betrügen kann. Ich wurde sogar als Experte angeheuert damit das Project von Tehnosolar abgewickelt werden kann.

    Mit freundlichen Grüßen
    Eugen Obermayr

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.