Peste de 200 terorişti plănuiesc să efectueze atacuri sinucigaşe cu bombă în timpul Jocurilor Olimpice de anul viitor

0
Peste de 200 terorişti din Marea Britanie plănuiesc să efectueze atacuri sinucigaşe cu bombă pe teritoriul acestei ţări, fiind probabil ca aceştia să lovească în timpul Jocurilor Olimpice de anul viitor, au avertizat şefi ai serviciilor de informaţii, citaţi de Daily Mail în ediţia de duminică.

Miniştrii de la Londra au fost informaţi despre ameninţare de către responsabili superiori din cadrul MI-5 şi MI-6 care susţin că numărul de terorişti avansat reprezintă o „estimare conservatoare”.

În pofida morţilor recente ale liderilor Al-Qaida, Osama Ben Laden şi Anwar al-Awalki, serviciile de securitate susţin că organizaţia teroristă rămâne o ameninţare mai periculoasă ca niciodată.

Responsabili din cadrul serviciilor de informaţii recunosc însă că există puţine lucruri pe care autorităţile le pot face pentru a preveni un atac bine organizat al unei celule teroriste.

Un ofiţer de informaţii a declarat pentru Sunday Telegraph, că „deşi a existat doar un singur atentat sinucigaş ‘reuşiť, tactica folosită de terorişti rămâne o ameninţare de durată”.

„Atentatorii sinucigaşi cunosc semnele pe care le căutăm noi. Prin urmare, ei nu se vor ruga în momentele dinaintea atacului, nu vor purta haine groase vara şi vor fi mai conştienţi în privinţa securităţii”, explică el.
MI-5 a descris Jocurile Olimpice de anul viitor drept cea mai mare operaţiune de securitate din istoria Marii Britanii.

Există temeri că extremiştii vor evita zonele unde nivelul de securitate este unul ridicat, optând în schimb pentru zone publice cum ar fi metroul sau gările.

Experţii în securitate cred că extremiştii pot adopta tactica folosită în ţări străine, unde detonează veste pline cu explozibil în zonele aglomerate. Se estimează că prin folosirea acestei tactici un terorist ar putea ucide până la 20 de persoane într-un atac sinucigaş.

Documente publicate de site-ul Wikileaks au sugerat că MI-6 se pregăteşte pentru un nou val de atentate sinucigaşe.

Cu două săptămâni în urmă, şase persoane din Birmingham au fost plasate în arest preventiv pentru un presupus complot care viza organizarea unui atentat sinucigaş.

Doi dintre bărbaţi, Irfan Nasser şi Irfan Khalid, au fost acuzaţi că plănuiau fabricarea unor explozibili şi că şi-au exprimat intenţia de a fi atentatori sinucigaşi.

Bărbaţii sunt, de asemenea, acuzaţi că au călătorit în Pakistan pentru a fi instruiţi în acest sens, dar şi de realizarea unor videoclipuri despre martiraj şi de plănuirea unei campanii de atacuri cu bombă.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.