Piaţa de polistiren expandat s-a cifrat la 100 milioane de euro, în 2010

Piaţa de polistiren expandat s-a ridicat, în 2010, la aproximativ 3 milioane de metri cubi şi o valoare de aproape 100 milioane de euro, a anunţat marţi, secretarul general al Asociaţiei Producătorilor de Polistiren- ROMEPS, Tiberiu Andrioaiei, într-o conferinţă de specialitate.

Potrivit acestuia, vânzările vor reveni pe creştere după o uşoară scădere înregistrată în primul semestrul al anului 2011 şi vor depăşi cu 3% nivelul anului precedent.

,,România se află într-un moment crucial în ceea ce priveşte reabilitarea energetică. Cu toate acestea, pentru a rezista în piaţă, majoritatea producătorilor români au scăzut preţurile în defavoarea calităţii. De aceea, ROMEPS va lansa, în cadrul programului de control al calităţii – Quality Control – un ghid, elaborat împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, prin care să se impună standarde clare de calitate pentru toţi. În prezent, sunt circa 8,1 milioane de locuinţe a căror faţadă trebuie reabilitată, iar în ritmul actual, acestea ar putea fi finalizate în circa 140 de ani’, a spus Andrioaiei.

Consumul de polistiren expandat la nivelul Uniunii Europene este de circa 3,5 kg/cap de locuitor, Austria fiind ţara cu cel mai ridicat consum – 6 kg/cap de locuitor. România se situează, cu 2,5 kg/cap de locuitor, pe unul dintre ultimele locuri în UE, însă reprezentanţii ROMEPS sunt optimişti în ceea ce priveştea creşterea consumului în România.

,,Dacă am anvelopa corect o clădire, pierderile energetice ar putea scădea cu 40%-50%. Din păcate, în prezent, consumatorul nu poate face diferenţa între un produs de calitate superioară şi unul de calitate slabă, nu are reperele necesare. Ghidul nostru, care va ieşi pe piaţă până la sfârşitul anului 2011, va avea un efect pozitiv asupra creşterii calităţii produselor printr-o inscripţionare diferită’, a spus Tiberiu Andrioaiei.

Grosimea termoizolaţiei de pe faţade a devenit în ultimii ani un subiect aprins de discuţii între producători de materiale de construcţii, consumatori finali şi constructori, media utilizată în prezent fiind de 12 cm pentru polistirenul expandat, la care se adaugă adezivii şi tencuiala. Conform reprezentanţilor ROMEPS, polistirenul folosit pentru anveloparea exterioară trebuie să aibă grosimi cuprinse între 10-15 centrimetri, în funcţie de zona în care se află locuinţa.

În prezent, în România există 40-50 de producători ale căror capacităţi totale de producţie pot ajunge la 6 milioane metri cubi anual.

Conform reprezentanţilor ROMEPS, preţul polistirenului ar putea scădea în 2012, un referenţial important în această estimare fiind importul de materie primă, stirenul, al cărui preţ fluctuează în funcţie de preţul petrolului.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.