Prieteniile periculoase ale lui Sarkozy

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, trece prin momente grele după implicarea mai multor prieteni ai săi în scandalul comisoanelor primite din vânzările de arme.

Ce poate face un şef de stat când două foste soţii ale unor prieteni apropiaţi îl acuză în justiţie că a transportat valize cu bani negri, între Geneva şi Paris, pentru a finanţa ilegal o campanie electorală, cu o parte din comisioanele primite pentru vânzări de arme în Pakistan, şi unde pe deasupra 11 cetăţeni francezi au murit victime ale răzbunării legate de acest trafic periculos? se întreabă luni ziarul ABC.

Este funia de gât pe care încearcă să o dezlege Sarkozy, căzut în capcana intrigilor de alcov, răzbunărilor şi cumetriilor cu trei prieteni apropiaţi: Nicolas Bazire, naşul său la cea de-a treia căsătorie cu Carla Bruni, Thierry Gaubert pe care l-a cununat cu o aristocrată din lumea bună şi Brice Hortefeux, cel mai fidel din miniştrii săi de interne. ‘Scandalul Karachi’ a fost declanşat de fosta soţie a lui Thierry Gaubert şi ‘prinţesă’ de Iugoslavia, care a denunţat la poliţie că, soţul ei alături de Nicolas Bazire şi Nicolas Sarkozy au făcut mai multe deplasări în Elveţia pentru a aduce bani la Paris, cu care au finanţat campania prezidenţială a lui Edouard Balladur, din 1995.

Citeste si:  Portretul lui Sarkozy înlocuit cu cel al lui Hollande, la căsătoria civilă a umoristului Stéphane Guillon

‘Prinţesa care îl ameninţă pe Sarkozy’ s-a grăbit să titreze ziarul Le Figaro’. Totuşi prinţesa nu aduce nicio probă, iar şeful statului nu este responsabil de prezumţiile de vinovăţie care apasă asupra prietenilor săi apropiaţi. Doamna în cauză, Elena de Iugoslavia este o aristocrată înstărită care l-a introdus pe fostul ei soţ în lumea nobilimii din exil când Sarkozy i-a căsătorit pe vremea când era primar al oraşului Neuilly.

Scandalul are şi un miros fetid de Opium al lui Yves-Saint-Laurent, care i¬a învăluit pe prietenii lui Sarkozy. Nicolas Bazire este ‘omul forte’al casei de lux franceze LVMH; prieten vechi al lui Sarkozy şi naş al preşedintelui la căsătoria cu Carla Bruni. Dar şi tovarăş de călătorii în vremea când Bazire era trezorier al campaniei prezidenţiale a lui Edouard Balladur (1995), al cărui purtător de cuvânt a fost Sarkozy.

Citeste si:  SUA crește sprijinul pentru Taiwan, pentru a încetinii creșterea presiunii Chinei

Bazire este inculpat oficial în ‘scandalul Karachi’, în ceea ce se anunţă un proces lung şi complicat. Sarkozy nu este acuzat de nimic oficial dar scandalul a scos la iveală ‘prieteniile sale periculoase’. Bomba lansată de prinţesa de Iugoslavia l-a afectat şi pe fostul soţ, Thierry Gaubert, inculpat de asemenea de justiţie; un prieten vechi al lui Sarkozy când acesta era primar la Neuilly şi omul său de încredere la finanţe, ‘bun la toate’: consilier, ‘complice’, expert în comunicaţie politică. Când Gaubert se afla la comisariat, pentru interogatorii, a fost sunat de Brice Hortefeux, fost ministru de interne şi îngrijorat pentru ‘trăncăneala’ ex-soţiei. Problema este că ambii sunt apropiaţi ai lui Sarkozy şi poliţia nu a întârziat să facă legătura între cei trei.

Acuzaţiile prinţesei nu sunt în sine o probă suficientă. Dar coincid cu acuzaţiile altei doamne, Nicola Johnson, fosta soţie a unui milionar libanez şi comerciant de arme, Ziad Takieddine, intermediar între Franţa, Pakistan şi Arabia Saudită şi însărcinat cu comisioanele primite de stat, de o legalitate şi vizibilitate dubioasă. Doamna Johnson insistă că soţul ei ‘a plătit comisioane importante lui Nicolas Bazire şi Thierry Gaubert din banii depuşi în Elveţia’.

Citeste si:  Sarkozy face apel la UE să recurgă la ''compromisiurile necesare'' pentru apărarea euro

La 8 mai 2002, 11 angajaţi ai Departamentului de Construcţii Navale (DCN), desplasaţi la Karachi, marele port al Pakistanului, au murit victime ale unui obscur atentat criminal. Anchetatorii bănuiesc că atentatul a fost comis de pakistanezii care nu şi-au primit comsioanele promise după vânzarea de arme. Bani care par să fi intrat în buzunarul libanezului Ziad Takieddine, acuzat şi el de justiţia franceză de primirea ilegală de comisioane pentru a finanţa campania lui Balladur.

Cronologia scandalului este însoţită de fotografii compromiţătoare: Nicolas Sarkozy, primar de Neuilly căsătorindu-l pe Thierry Gaubert cu Elena de Iugoslavia, Sarkozy şi Nicolas Bazire alături în campanie în favoarea lui Balladour.

Urmează imaginile de la nunta libanezului Tadkieddine, primindu-i în luxoasa lui vilă de pe Costa de Azur pe soţii Hortefeux (când acesta era ministru de interne), cu efect de conexiune catastrofal: un consilier al preşedintelui, la petrecerea unui traficant de arme, şi implicarea indirectă a Palatului Elysee.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close