Reforma PAC: agricultura italiană riscă să fie penalizată de două ori

0
Săptămâna aceasta se anunţă una crucială, la Bruxelles, pentru viitorul agriculturii italiene. În joc sunt finanţări anuale pentru acest sector de peste 55 miliarde de euro, notează cotidianul economico-financiar Il Sole 24 Ore în ediţia de duminică.

Este vorba de o cotă semnificativă – peste 40%, chiar dacă destinată să scadă treptat – din totalul bugetului UE. Reforma Politicii Agricole Comune /PAC/ va stabili cu ce criterii va fi împărţită între cele 27 de ţări membri ale UE.

Potrivit ziarului economico-financiar, Italia, în contextul dezinteresului aproape general al clasei politice, riscă, dacă se vor confirma indiscreţiile cu privire la propunerile Comisiei, să piardă 18% din cota sa actuală de ajutoare, în valoare de circa 5,5 miliarde de euro (10% din total).

Intr-adevăr, o normă pe care ministrul italian pentru politici agricole, alimentare şi forestiere, Saverio Romano, încearcă în toate modurile să o anuleze, prevede trecerea la un ajutor forfetar egal pentru toţi până în 2028, care pentru Italia ar implica o reducere cu 35% a ajutoarelor.

Chiar dacă o reducere a subvenţiilor agricole va fi inevitabilă pentru toţi, criteriile pentru repartizarea fondurilor, bazate exclusiv pe suprafaţă, riscă să penalizeze de două ori agricultura italiană. Negocierile pentru reforma PAC vor avea loc în paralel cu cele pentru noul buget european pe 2014-2020, la a căror masă Italia se va aşeza de pe poziţia contributorului net cu un sold negativ de aproximativ 5 miliarde de euro.

Potrivit publicaţiei Il Resto del Carlino, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, îşi menţine promisiunea făcută ministrului Saverio Romano şi, în distribuirea
fondurilor pentru pieţele agricole între statele membre ale UE, în perioada 2014-2020, limitează reducerea finanţărilor pentru Italia, la 4,5%, un procent ce poate urca la 5%, comparativ cu fondurile pe 2013.

Concret, şi exceptând schimbări de ultimă oră, Italia va primi în 2014 o sumă de ajutoare directe pentru producători de 4,02 miliarde de euro, care vor scădea progresiv la 3,84 miliarde în 2019.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.